Blogg 2/4 hos STIM


Hjelp, 50 timer allerede?!

Jeg har nå jobbet hos STIM i omtrent 50 timer, og har hittil fått tildelt mange spennende oppgaver. I tillegg til dette har jeg lært litt om hvordan STIM fungerer som bedrift og hvor mange varierende arbeidsoppgaver en marinbiolog er borti. I løpet av denne korte perioden har jeg jobbet i sorteringslab, taksononomilab, tatt forskjellige prøver i felt, rensket blåskjell, og jobbet med feltdata i Excel.

 

På taksonomilabben behandles sedimentprøver tatt fra oppdrettsanlegg. Sediment Prøvene inneholder masse forskjellige arter, og hver av disse artene sier noe om toksisiteten i havbunnen. Alle organismer blir derfor sortert ut av sedimentprøvene, telt opp, og brukt som et parameter i å vurdere forholdene i et oppdrettsanlegg.

Jeg har også fått vært med ute i felt hvor disse prøvene blir tatt. Dette blir gjort med bruk av en grabb som blir heiset ned til havbunnen som oftest mellom 50-200 meter ned, men det blir så dypt som 700-800 meter også. Det hender at tau sliter under nedsenkingen av grabben, som er veldig kjipt da de koster alt fra 30 000 kr og oppover. Etter at sedimentprøven ble heiset opp, vurderes konsistens, lukt, farge og noen andre faktorer. Disse faktorene er med på å gi prøven en “score” på en måte, for å vurdere toksisiteten. Deretter filtreres sedimentet med siler som kan ses på bildet. Dette gjøres for å samle kun de levende organismene igjen. Det gjenstående sedimentet samles i beger for taksonomilabben.

Vi har også fått tildelt noen mindre oppgaver som bildetaking på taksonomilabben, data bearbeiding i Excel, og skraping av blåskjell som skal testes for miljøgifter.

De første 50 timene har gått kjempefort, og jeg gleder meg til å få være med videre 🙂

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *