Blogginnlegg (3/4): 100 timer hos Sars


Hei!

Vi er nå i slutten av april og vi har nå vært over 100 timer hos Sars, og begynner å nærme oss slutten på praksisperioden.

Siden sist har vi jobbet mye med et kloningsprosjekt. Her gjør vi flere steg for å sette inn ønsket gen inn i et plasmid. Vi kjører først en PCR for å kopiere opp DNA-et, deretter kjøres en elektroforese gel for å sjekke at DNA et har riktig lengde. Gelen legges på en UV-maskin slik at man ser linjene i gelen og plasmidene kan skjæres ut. Gelen må renses, slik at man bare sitter igjen med DNA, og man kjører noe som heter bp-reaksjon. Her settes DNA-et inn i et backbone, som videre transformeres inn i bakterier som gros på agaroseplater. Koloniene fra platene blir plukket, lagt i LB medium og settes i inkubator over natten. Disse kulturene gjør man mini-prep på, før man gjør en enzym-digestion som vil avgjøre om det ønskede genet har blitt satt inn i plasmidet slik vi ønsker.

Første gang vi gjorde dette så vi etter at enzym-digestion var gjort, at det ikke hadde virket. Vi gjorde det derfor igjen, men heller ikke denne gangen funket det. Tredje gang prøvde vi å endre på litt av det vi gjorde de to første gangene, blant annet at å rense DNA-et bedre og bruke ulike backbones til bp-reaksjonen. Denne gangen så vi at det så ut som at fem av de 48 reaksjonen vi hadde gjort var positive! Disse ble da sendt videre til Tyskland for sekvensering for å bekrefte at de var positive.

Gjennom dette prosjektet fikk vi prøvd ut en del molekylærbiologiske metoder, som vi bare har leste om tidligere. Det har vært veldig lærerikt, og vi fikk erfare hvordan man jobber når det man prøver på ikke virker. Til neste gang får vi vite om sekvenseringen viser at kloningen var positiv. Dersom den er det, kan plasmidet brukes videre i forskning.

Ellers har vi vært med på flere spennende seminarer, hatt fredagsmøter og benyttet oss godt av kaffemaskinen!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *