Blogginnlegg (2/4) NORCE: Kontorkrigere med en smak av felt


Hei igjen, da er jeg ferdig med 50+ av 150 timer i praksis hos LFI i NORCE. Siden sist har jeg stort sett tilbrakt tirsdager og onsdager hos LFI. Her har jeg og Ricco (annen praksis student fra UIB) vært mye på kontoret. I første delen av året er det nemlig kontorsesong hos LFI. Jeg og Ricco har hovedsakelig jobbet med data fra smoltutvandringen fra en elv på Vestlandet. Her har vi sett på tiden laksesmolten har brukt på å vandre ut elven og lengdefordelingen til smolten de siste årene. Det tok en stund å forstå rådataen og hvordan vi skulle hente ut de delene av dataen som vi ønsket å studere. Heldigvis har forskningsdirektøren ved LFI som har tatt litt ekstra ansvar for oss, vært tålmodig.

Stamfisk på klekkeriet i Aurland

Videre har vi også fått andre oppgaver. Jeg har blant annet lest og rettet en rapport, jeg var med en doktorgradsstipendiat til Aurland for nærmere planlegging av et forsøk på smolt av laks og ørret, jeg fikk være med på workshop der jeg lærte å merke fisk med akustisk merke, og jeg beregnet nedbørsfelt i ulike punkter til et prosjekt. I tillegg var jeg og Ricco med på å lodde og skru sammen bokser som skulle brukes til å måle gassmetning i ulike elver. Dette er interessant da for store mengder gass oppløst i vannet kan være skadelig for fisk og innsekter i elven. Noen steder skjer dette naturlig, men det kan også forekomme som et resultat av for eksempel et vannkraftverk. Jeg og Ricco var også til stede på LFI-dagen. LFI-dagen bestod av masse foredrag og litt prat med diverse forskere og forvaltnings folk. Etterpå fikk vi være med på en hyggelig sosial kveld med de ansatte hos LFI. Vi har generelt sett blitt godt tatt imot og fått mulighet til å være med på mye forskjellig.

Doktorgradsstipendiat på leit etter lyttebøyer.

Ekstra stopp for innhenting av data fra lyttebøyer på turen til Aurland. Disse registrerer når og hvor langt unna PIT-merket fisk passerer lyttebøyen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Videre fremover blir det mer feltarbeid. Jeg skal blant annet være med på rognplanting i Aurland. Der skal vi blant annet være med folk fra et kraftselskap å grave ned lakserogn i elva. Dette er et slags kompensasjonstiltak for fisken i elva, ettersom det har blitt bygget ut vannkraftverk i vassdraget. I tillegg skal jeg være med på forsøket på smolt som ble nevnt over. Dette kan jeg fortelle mer om i neste blogginnlegg. Vi snakkes etter 100+ timer i praksis hos LFI.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *