Blogg 2/4: Ombord på Vintertoktet


Hei og velkommen til mitt andre blogg innlegg! Å jobbe på et vintertokt har virkelig vært en opplevelse utenom det vanlige. Her er hvordan det har gått på mine første 50 timer ombord.

Det å komme seg til Svalbard var en utfordrende start på eventyret. Etter å ha planlagt en tidlig avgang fra Bergen på tirsdag den 16.01 klokken 07.30, ble vi møtt med en uventet ventetid på flyplassen på grunn av snøkaos. Dette førte til at vi mistet flyet vårt videre til Svalbard. Etter mye om og men klarte vi heldigvis å skaffe nye billetter til onsdag, men det betydde en uventet overnatting på hotell på Jessheim sammen med resten av reisefølget. På tross av kaoset, ble dette en fin måte å bli bedre kjent med hverandre på.

 

Når vi endelig kom til Svalbard ble første skift på toktet en brå start etter den lange reisen. Etter en kjapp omvisning var det rett på jobb kl 20.00 for oss på nattskiftet, og vi skulle jobbe helt frem til klokken 04.00. Vi jobber 12 timer vakter der vi starter på jobb 12.00 og jobber til 16.00 fri fram til 20.00 og jobber frem til 04.00. Det er ingen tvil om at det er lange dager. Men med en solid dose kaffe og et bra team på laboratoriet går det overraskende greit.

Arbeidsoppgavene våre om bord er å kartlegge hvilke typer fisk vi får når vi tråler bunnen. Det var en bratt læringskurve i begynnelsen, med mye ny informasjon å sette seg inn i. Erlend og Sigmund, våre teknikere som vi jobber med, har vært tålmodige veiledere gjennom denne prosessen, og selv om jeg fortsatt spør mange spørsmål, har jeg klart å jobbe mer selvstendig etter hvert.

Torsken og hyse er blant de fiskeartene vi kartlegger mest grundig, med målinger av vekt, lengde, kjønn, gonadevekt, levervekt, otolitt og mageprøver. Torsken, spesielt, er den fisken vi får mest av, og vi har til og med fått noen virkelig store eksemplarer som har gitt oss ekstra arbeid med filleting og forberedelse til å ta med hjem.

En av de mest minneverdige opplevelsene så langt var da vi hevet opp en imponerende håkjerring på hele 2.7 meter. Det var en helt utrolig opplevelse å se denne store haien på nært hold. I tillegg til håkjerringen har vi også støtt på en rekke andre spennende skapninger. Blant annet har vi sett forskjellige typer blekkspruter, fisker med merkelige og unike utseender og en liten snegl.

 

Selv om arbeidet er krevende, har vi hatt flaks med været for det meste. Men søndag den 21. januar opplevde vi plutselig en full storm som ga meg en skikkelig smak av sjøsyke. Heldigvis var mannskapet om bord utrolig omsorgsfulle, og jeg fikk ingefær te og annen snaks som hjalp meg gjennom den tøffe dagen. Det er virkelig imponerende hvor godt mannskapet samarbeider og tar vare på hverandre, og maten som blir servert ombord er fantastisk.

Det har vært en begivenhetsrik start på dette toktet, og jeg ser frem til å dele mer av mine opplevelser med dere i kommende innlegg. Takk for at du fulgte med!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *