Starten på Vintertoktet! Blogg 2/4


Turen vår startet med et kansellert fly og vi ble et døgn forsinket fra Gardemoen. Vi kom endelig frem på Svalbard 17. januar. Jeg ble overrasket over hvor mørkt Svalbard faktisk er på vinteren, det føltes omtrent som å være inne i en pappeske, på en ganske kul måte da.

Skipet er veldig mye større enn jeg hadde forventet og innsiden minner mer om et cruiseskip enn et forskningsskip. Vi har egne lugarer med sofa, pult, eget bad og en større tv enn jeg har i min egen leilighet. På skipet er det mannskap som vasker rommene to ganger i uken og lager oss frokost, lunsj og middag i kantinen. Måltidene er fantastiske, til nå har det vært minst to ulike varmretter til hvert måltid og det er satt ut fersk frukt og desserter. Alle på båten er ivrige på å vise og forklare oss hva de jobber med og gir gjerne omvisninger på sin arbeidsplass.

Bilde 1: Meg og  Kronprins Haakon

Arbeidet på båten startet allerede første natten ombord, trålen går døgnet rundt så vi jobber skift i laboratoriet. På mitt skift er Frank og Silje som er teknikere og masterstudenten Liv.  Jeg jobber det tidlige skiftet så arbeidstiden er fra 4-12 og så 16-20. Jobben er relativt enkel så fort man har lært seg å kjenne igjen artene og de andre på skiftet er veldig hjelpsomme og sørger for at jeg får prøvd meg på alle de ulike oppgavene på laboratoriet.

Bilde 2: Ipad for registrering, vekt (til venstre) og magnetaktivert målebrett

Vi tømmer innholdet fra trålen på et bord hvor vi sorterer fisken etter art. Så de fleste artene måles vekt og lengde og på noen bestemmes kjønn og om de er modne, disse resultatene blir registrert digitalt. Av noen arter tas det otolitter og genprøver. De fleste dagene har vært relativt avslappede, det er ofte en del tid mellom hver gang vi tråler trålene så vi har mye tid til å lese bok og avhøre biologene om alt vi lurer på.

Bilde 3: Isgalt

Vi har får mange spennende arter, men høydepunktet til nå har definitivt vært håkjerring. Begge skiftene fikk hver sin samme dagen, vår var ca. 120cm og det andre skiftet fikk en på over 200cm. Disse små håkjerringene er visst relativt sjeldne, vi estimerte at vår sannsynligvis er ca. 70 år gammel som er relativt ungt med tanke på at disse kan bli 500 år gamle.

Bilde 4: Håkjerring!

Ser veldig frem til de neste dagene på båten og er spent på hva annet vi kan få.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *