Refleksjoner etter vintertokt! Blogg 4/4


Før praksisoppholdet begynte hadde jeg ingen peiling på hva jeg ville studere videre, og om jeg ville jobbe med biologi i det hele tatt. Ikke nødvendigvis fordi jeg ikke liker faget, men fordi jeg ikke visste helt hvordan jobben ser ut i praksis. Gjennom skolen fikk jeg inntrykk av at å være biolog betydde mye kontorarbeid, rapporter og forskning på lab, men I løpet av praksisoppholdet har jeg fått et helt annet perspektiv på hva en biolog kan gjøre.

Bilde 1: Bilder tatt sør for svalbard da vi fikk et glimt av sol!

 

Jeg har ikke brukt spesielt mye av kunnskapen jeg har fått fra studiene, jeg har ikke tatt noen fiskefag ennå så jeg hadde mildt sagt begrenset med kunnskap, men det lille vi trengte å vite om fiskeanatomi og fiskearter lærte vi raskt i løpet av de første dagene. Jeg lærte også veldig mye av å snakke med både teknikerne og mannskapet på båten, ikke bare om biologi, men også de ulike teknologiene som dataene fra trålingen blir tolket sammen med. Jeg har blandt annet fått omvisning og forelesning om akustikk av toktleder Thomas Wennech. Akustikk er kort fortalt lydbølger som sendes ut fra undersiden av båten, lydbølgene reflekteres fra fiskens svømmeblærer og gir et slags bilde av havet og havbunnen. Disse dataene brukes sammen med tråldataen for å estimere den totale biomassen av ulike arter i et gitt område.

Jeg fikk også være med på en CTD prøve. CTD er en prøve av vannet på dypet som måler konduktivitet(C), temperatur(T) og dybde(D).

 

Bilde 2: CTD-sonden

Folkene jeg jobber med på båten er teknikere, en stor del av jobben deres består av å samle inn data på ulike tokt, og å planlegge disse.  Hverdagen deres består av relativt mye fysisk jobb og muligheten til å reise både i Norge, og resten av verden. Jeg hørte om reiser til alt fra Sudan til Nordpolen så det er mye muligheter for eventyr.

 

Selv om jobben er kul og full av opplevelser er selve arbeidet ganske intenst og toktet er definitivt ingen ferie, det er lange arbeidstimer og prosesseringen av dataen etter innsamlingen tar nokså mye tid. Dette virker allikevel som en liten pris å betale for en så kul hverdag og det er ikke usannsynlig at jeg kommer til å søke på en master i fiskeribiologi etter denne turen.

Bilde 3: Guppa! Fra høyre: Erlend, Thomas, Kristina, Eli, Frank, Liv, Silje, Sigmund og meg

Alt i alt har dette vært en fantastisk opplevelse. Jeg har lært utrolig mye og fått et nytt perspektiv på fremtidige yrkesmuligheter, og jeg har fått delta på en fantastisk reise som jeg aldri kommer til å glemme.

 

 

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *