Hvordan går det med meg, humlene og biene? – 50 timer i praksis hos NINA


Hei igjen!

Nå har jeg blitt 50 timer mer erfaren som en biolog og vil dele hva jeg har gjort så langt. Jeg har som sagt fått NINA som min praksisplass og skal jobbe som tekniker på et prosjekt som heter APPLECORe. Dette prosjektet foregår både på Lofthus (Vestlandet) og i Svelvik (Østlandet). Frem til nå har jeg bare vært i Svelvik, men skal en liten tur til Lofthus mot slutten av prosjektet.

Honningbie med samlinger av pollen på beina sine (blå ringer)(trykk på bildet for å forstørre)

APPLECORe handler om pollinatorer i frukthager. Prosjektet ser på hvilke innsekter som finnes i frukthagene og hvor viktig hver art er for pollineringen der. Mange bønder leier inn honningbier for å hjelpe med pollineringsprosessen, men er egentlig honningbier de beste til å pollinere?  En av teoriene jeg har fått høre om er at honningbier er så effektive i å samle pollen at de egentlig ikke sprer den i like stor grad som vi tror, og at villbier (som kan være litt mer «klumsete») sprer mer per besøkte blomst. Hvis du vil lese mer om prosjektet kan gjøre det her: https://www.nina.no/B%C3%A6rekraftig-samfunn/%C3%98kosystemtjenester/Pollinering/Applecore.

 

Nettingpose over grupper med blomster

I denne delen av prosjektet som jeg er med på samler vi inn bier, humler og andre flygende innsekter fra eplehager og en liten pærehage til samarbeidende bønder. Dette gjør vi på to måter, en passiv samling med ulike feller, og en mer aktiv hvor vi fanger dem med «falcon tubes». I frukthagene er det utvalgte plasser hvor blomstergrupper har blitt dekket over med netting poser (slik som på bildet til venstre) før de blomstret slik at pollinatorer ikke har besøkt dem.

De ulike fellene vi brukte

Jobben min er å gå til en av disse plassene, ta vekk posene som dekker blomstene og være der i ca. 1 time for å følge med på om det lander noe på blomstene. Når en bie eller et innsekt lander på en av «mine» blomster tar jeg tiden for hvor lenge den er på blomsten, fanger den når den er ferdig og plukker blomsten den besøkte. Bien/insektet og blomsten blir så puttet i egne beholdere med unike koder, og all informasjon blir notert i et skjema. Dette var litt vanskelig når jeg begynte da det var så mye å holde styr på med koder, tider og det å fange en bie med et rør! Men nå har jeg gjort det en del ganger og blitt komfortabel med prosedyren slik at jeg kan nyte arbeidet mer <3. Det er også verdt å nevne at innsekter ikke liker seg så godt ute i kulde, regn eller for sterk vind, dermed er det ikke noe vits å dra ut når det er for dårlig vær da innsektene ikke gjør det heller. Arbeidsdagene er derfor veldig fine og ofte solfylte når man arbeider med innsekter😉.

På slutten av noen dager tømte vi feller. I alt var det tre ulike feller som ble brukt, «pan traps» (PT) «vane traps» (VT) og «flight intercept traps» (FIT). PT kom i tre ulike farger, hvit, gul og blå, VT kom i gul og blå, mens FIT var bare hvite. Vi brukte såpevann i fellene og helte det over en sil for å få ut fangsten. Dette ble så puttet over i poser med koder tilknyttet hvilke feller de kom fra.

Før vi dro på felt var jeg med på noen informasjonsmøter om APPLECORe. Dette kan kanskje høres litt kjedelig ut, men jeg synes det var veldig bra å få se den delen av et forskningsprosjekt også. Å høre litt om hvordan et forskningsprosjekt blir planlagt var ganske interessant og noe man ikke får lære gjennom en bok.

 

Så langt liker jeg praksisen min veldig godt. Jeg liker godt samtalene om bier og humler vi noen ganger har om ettermiddagene og kveldene. Alle som er her kan veldig mye, og jeg lærer en god del av å bare høre på dem snakke. Det er en mye mer interessant måte å lære på enn å høre på en forelesning hvor all informasjonen kommer fra en bok. Jeg har også lært meg å se forskjellen på noen arter av bier og humler, det synes jeg er artig! 

Takk for meg for denne gang og snakkes i neste blogginnlegg! 😊

 

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *