To bee or not to bee..


Noen dager vil ikke biene ut og fly. Som i dag – når det er litt fuktig, kjølig og overskyet. Hvem kan vel klandre de for det? Det er også mer hyggelig for de tobeinte som skal jobbe med biene. På en dag som denne er det best å holde seg innendørs, uansett antall bein. Kanskje blogge litt, vaske ut pollen fra Falcon tuber, legge bier i ziplock poser og registrere de i en database. Er man også heldig nok til å bo i et hus hvor noen har tid og evne til å lage kanelboller, så er det selvfølgelig svært verdsatt <3 Det er en utejobb som fortsatt kan gjøres når biene er innendørs. Annenhver dag skal alle fellene tømmes. De inneholder såpevann som gjør at insektene synker, og det er viktig at denne væsken etterfylles jevnlig. Såpevannet helles gjennom en sil over den respektive fellen, mens insektene blir liggende igjen for plukking. Foreløpig har jeg hatt mer suksess med å fange biene direkte fra blomsteren, med en rekord på hele 12 bier i timen – mot et gjennomsnitt på ca. 3 stk i timen! Det skal sies at det også var rekordvarmt på dette tidspunktet, så det er tydelig at biene ikke er redd for solstikk.. Når jeg får så mange besøk i timen blir jeg ekstra nysgjerrig på å finne ut mer om disse skapningene. Noen bier har helt mørk brun/ sort bakkropp mens andre har ett eller to brede, oransjfargede bånd i fremre del av bakkroppen. De solitære murerbiene er en slekt av buksamlerbie familien og finnes særlig på østlandet. Disse gjenkjennes bl.a. ved at de bærer pollen på buken, som navnet tilsier. I tillegg ser de rødrosa ut på avstand. Av og til kommer det andre, litt mer mystiske arter forbi – som de vakre sandbiene.

 

Rosesandbie hann (Hardanger)

 

Falcon tube (stor, til  pollinator) og Eppendorf tube (liten, til blomster m/ stigma)

 

Jeg tror at feltarbeid blir mer givende jo mer man forstår av sammenhenger og detaljer, og her har jeg (heldigvis) litt å gå på enda. Det hadde også vært spennende å se om det er noen forskjell på antall besøk på pæretrær vs. epletrær, og effekten av pollinering hos villbier vs. honningbier (tambier). Kunnskap jeg har tilegnet meg om biologi innen insekter – også pollinatorer, kommer godt med når jeg merker meg ulike kjennetegn hos biene. I fjor sommer hadde jeg et master forberedende prosjekt, hvor jeg så på flyvende pollinatorer i by og bynære strøk. Dette ga meg også mer kunnskap om humler, bier og blomsterfluer. Sistnevnte pollinator stiftet jeg også et særskilt bekjentskap med på et insektbiologifag hos UiB høsten 2019. Ellers får jeg brukt det jeg kan om planter; alt fra blomstring under tørke, ulike solforhold og regn – til anatomi og signaler som skal tiltrekke pollinatorer 🙂

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *