Tracking og electroporering


Nå er vi oppe i nesten 100 arbeidstimer og fått gjort en del på prosjektene som drives her. Det prosjektet vi har jobbet mest på handler om hvordan svømmemønsteret til tunikat-larvene påvirkes av forskjellige drugs. For å gjøre dette plukker vi ut 3 søte små larver og legger de i hver sin arena (en liten beholder). Vi tilsetter så drugs til to av dem, og den tredje fungerer som kontroll. Vi tar så opptak av hvordan de svømmer og dette brukes senere til å analysere hvordan de forskjellige drugsene har påvirket svømmemønsteret deres. Dette gjøres for å lære mer om hvordan nervesystemet fungerer og hvordan det påvirkes av forskjellige drugs.

Sånn ser det ut når vi fisker etter larver i mikroskopet. Veldig søte, men ikke så veldig store.

 

Her ser dere det meget høyteknologiske oppsettet hvor vi filmer svømmingen (som egentlig bare er 3D-printede deler pluss litt ledninger og et par kamera)

 

Det andre prosjektet som vi også har vært litt med på ser på utviklingen av nervesystemet på en litt annen måte. Der fører vi faktisk et plasmid (et lite sirkulært stykke med DNA) inn i de fertiliserte eggene. For å få til dette er det en del ting som må gjøres. Først må vi høste litt egg og sperm fra voksne dyr. Da klipper vi sakte og forsiktig opp dyrene for å komme inn til den hellige gral. Tunikatene er hermafroditter, og har altså både egg og sperm. Vi stikker forsiktig hull på den lille sekken der eggene ligger og bruker en pipette til å få de ut. Deretter gjør vi samme for å samle inn spermen. Deretter gjennomfører vi en prosess som fjerner overflateproteiner, noe som må gjøres for at vi skal klare å få DNA inn i egget. Deretter tilsettes DNA og vi elektroporerer blandingen med egg og DNA, som betyr at det sendes elektriske impulser gjennom det. Dette gjør at egget blir mer permeabelt og DNA kommer seg inn. Videre er målet å se hvordan disse plasmidene påvirker utviklingen av nervesystemet. Dette analyseres ved å se på mengde med kalsium da kalsium har viktige jobber i nervesystemet og mengden av kalsium er en indikator på hvor aktivt nervesystemet er.

Sånn her ser det altså ut når vi fisker etter egg og sperm. Det hvite, meget delikate klisset dere ser er altså sperm.

 

– Amalie

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *