Praksis hos STIM


Hei!

Mitt navn er Emma og jeg er 22 år gammel. Akkurat nå er jeg på mitt siste år på bachelor i biologi ved UiB. Dette er en av fire blogginnlegg jeg skal legge ut i sammenheng med BIO298- Yrkespraksis i biologi, hvor jeg skal beskrive min opplevelse av å være ute i praksis i biologi. Jeg har nemlig vært så heldig at jeg har fått praksisplass hos STIM. I løpet av dette semesteret skal jeg være 150 timer i praksis hos dem.

Ute i fjæren for å sjekke forskningsprosjektet om purpursnegler i BIO102.

Jeg valgte bio298 for jeg ønsket å få et innblikk i hvilket arbeid biologer gjør. For selv om jeg har studert biologi i flere år har jeg ikke helt fått innblikk i hvilke arbeidsoppgaver en biolog kan ha.

Du kan si at jeg begynte min biologiutdanning allerede på videregående, og der jeg ble virkelig hektet på biologi. Som bergenser har jeg siden oppveksten hatt både tilgang til fjell og hav, noe som naturlig nok skapte glede og interesse for naturen i ung alder. Men jeg vurderte ikke å studere biologi før min videregående biologilærer introduserte meg for ideen. Gjennom forelesninger og feltarbeid har jeg blitt introdusert til de mange retningene innenfor biologi. Det var derimot ikke før nylig jeg fant ut hva jeg hadde lyst å ta master i. Og siden Bergen er Norges maritime hovedstad er det kanskje ikke så merkverdig at jeg til slutt ente med å ville ta en master i havbruk. Jeg er derfor utrolig glad for å få muligheten til å arbeide hos STIM.

STIM tilbyr mange ulike tjenester som levering av legemidler til norsk havbruksnæring, fiskehelsetjenester og miljøtjenester. Praksisen min skal være i samarbeid med STIM miljø som driver med marinbiologisk miljøundersøkelse. Undersøkelsene tas i havområder rundt oljeinstallasjoner, oppdrettsanlegg og andre industrier. Disse undersøkelsene blir videre brukt til å evaluere hvor stor påvirkning anleggene har på miljøet og brukes til å overvåke vannområder langs kysten.

I praksisen skal jeg og min medstudent Emma (ja, vi heter begge to Emma og vi begge to har praksis hos STIM) få være med å se hvordan marinbiologisk undersøkelser foregår og følge prosessen som gjennomgås i en undersøkelse. Ideen er at vi skal få en forståelse av de ulike trinnene som inngår i de ulike marinbiologiske undersøkelsene og hvilket arbeid som utføres. Vi skal blant annet få være med å se hvordan blåskjell blir satt ut rundt lakseoppdrettsanlegg, og hvordan blåskjell blir brukt som bioindikator for å se om kjemikaler, som blir brukt i anlegg, blir sluppet ut i sjøen. Blåskjell filtrerer vann for å få næring og kan dermed akkumulere kjemiske forbindelser. Det er også mulighet for at vi får være med ut og gjennomføre en C-undersøkelse hvis koronasituasjonen gir muligheter for det. Uavhengig om vi får være med på en C-undersøkelse skal vi arbeide med å sortere bunndyrsprøver fra C-undersøkelser og se på hvordan klassifisering av bunndyrene foregår. Praksisarbeidet vil derfor inneholde litt felt og litt lab, men også en god del lesing og kontorarbeid.

Jeg gleder meg til alt jeg skal få lære dette semesteret hos STIM og dere vil høre fra meg igjen etter jeg har vært 50 timer i praksis 😉

Emma

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *