Hvilken biologikunnskap trenger et tunikatoppdrett?


Hei, igjen!

Nå har jeg tilbragt noen flere timer ved Ocean Bergen, og praksisoppholdet mitt begynner å nærme seg slutten. Siden sist har vi hentet opp noen flere tonn med tunikater, renset og prosessert de. Jeg har også fått en større forståelse for hva disse produktene kan brukes til, som er mye spennende. Disse dyrene lager cellulose, I tillegg til marine proteiner og lipider. Cellulosen som blir hentet opp her er noe forskjellig fra den cellulosen som plater produserer, og kan derfor brukes til litt andre ting.

Her jobber vi, med mange kasser fyllt med tunikater!

Mye av biologikunnskapen som blir brukt er iboende kunnskap som er viktig for å legge opp og utforme arbeidet, og blir ikke alltid direkte brukt. Likevel er noe biologikunnskap godt å ha for å gjøre arbeidet lettere som anatomikunnskap, som vi har hatt litt av I tidligere fag. Da hadde vi om anatomien til de forskjellige dyregruppene, og dette gjør det lettere å skille det ytre og indre dyret fra hverandre når vi jobber. Ellers har det vært viktig med en generell forståelse om hvordan miljøet og havet hvor tunikatene vokser opp I fungerer, og hvordan forskjellige faktorer som klima og vær påvirker.

Problemløsningsevne har også vært viktig, da det alltid er ett eller annet som går galt, ikke fungerer osv, og man må finne en ny løsning på det. Problemløsning er noe man kan bli trent til å studiet, ved å løse oppgaver og jobbe praktisk. De ansatte ved Ocean Bergen er veldig flinke på dette, og de må ofte finne på noe nytt for å teste ut om det funker.

Noe av det som høres veldig interessant ut er modellene som blir brukt for å regne ut hvordan forskjellige faktorer påvirker tunikatene, og for å predikere utviklingen og veksten deres. Dette kan brukes på flere forskjellige lokasjoner, og jeg synes det hørtes spennende ut å kunne simulere hvordan biologien fungerer på et dataprogram.

Vi snakkes snart igjen til neste blogginnlegg, stay tuned!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *