Halshugging og Otolitter 1


Det er mye som skjer på LFI og vi har gleden av å få ta del i de spennende prosjektene. Som praksistudent, har jeg sløyet en del fisk, jobbet litt med dataanalyse, lært litt om PIT, reist til Arnaelven for å drepe villaks og reist til Aurland for å lære om gytte restaurering og oppvekstområder. Høres sikkert litt abstrakt ut, så jeg skal ta å dekonstruere det litt for dere.

Siden sist jeg blogget, så jobbet jeg og Ingrid med sløying av fisk. Oppgaven gikk ut på å ta ut ortilliter, finne parasitter og kjønnsbestemme og vurdere magesekken til fiskene. Vi har nå sløyet over 150 fisk til sammen! I tillegg har vi reist ut til Arnaelven for å assistere i slaktingen av Vossolaks som forviller seg opp Arnaelven. Arbeidet gikk ut på å eliminere Vossolaks som potensielt kunne gyte med Arnalaksen. Dette fordi avkom kan påvirke den eksisterende genbestanden.  Fiskene er tidlig merket ved at fettfinnen blir klippet av og dermed blir laksen som befinner seg i Arnaleven, med manglende fettfinne, drept. Her satt jeg og Ingrid i gang ved å måle opptil 70 vossolaks, som ble fanget med harpoon i elven. Disse veide alt fra 4-10kg. Deretter skjærte vi av hodet til fisken slik at hjertekammeret og hele hodet ble bevart for senere analyse. Arbeidet var grisete og kanskje litt kaldt, men utrolig gøy. Roomien min tok et bilde av laksen vi fikk lov til å ta med oss hjem.

Vossolaks uten fettfinne

 

Fryseren fyllt med laks. Luseproblem! Nei, luksusproblem.

I mellomtiden har jeg fortsatt med analyse av fisk, i tillegg til å aldersbestemme de, ved å studere ortolittene i lupen. Ingrid har også observert ørret og laks på video. I tillegg har vi fått tildelt datasett, som viser lengden av bleke fanget i Blekkefjord, og tilsettet data inn i grafer.  Vi produserte lengde frekvens grafer som viste lengden på merket og umerket blekefisk i Blekefjord. Her ble vi introdusert til Pivot table, noe som jeg ikke har jobbet med tidligere, men jeg kan forestille meg at det er viktig å ha kunnskap om dette som fremtidig biolog.Ikke undervurder hvor viktig litt basis kunnskap i Excel er i slike situasjoner. Du kan spare en god del tid 😊

I neste blogginnlegg blir det tilbrakt mer tid i elven enn på labb der det er flere usikker faktorer å forholdet seg til.


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “Halshugging og Otolitter

  • Gaute Velle

    (hyysssjj – ikke si det til noen, men det er litt avleggs å bruke så mye tid i excel som vi gjør på lfi. -det finnes mye smidigere løsninger med databaser som er linket mot statistikkpakker som r)