To store eksperimenter på gang


Vi er nå godt over halvveis i praksisoppholdet vårt, og jeg trives bare bedre og bedre. 13220122_10154156270430480_1770299745_n
Veldig deilig når vi begynner å lære oss ting og bare kan gjøre det det vi blir bedt om uten at Helen må vise oss hvordan vi gjør det. Nå begynner det også å bli finere i været så da er det ekstra fint å stå ute i sola å jobbe. De siste ukene før sommeren har vi vært med og vasket og klargjort for to store eksperimenter som skal foregå nå fremover:

Det ene er et feeding eksperiment som skal foregå innendørs  i 12 akvarier der man skal teste hvilken type fôr som får tunikatene til å vokse fortest. Tunikatene sin vekstrate er avhengig av hvor mye og hvilken mat de får. Vi var med å starte dette forsøket ved ta ut egg og sperm fra 10 ulike dyr og bruke det til avle opp nye tunikater til forsøket.

Tunikatene er hermafroditter, noe som betyr at de både har hannlige og hunnlige kjønnsorganer.  De slipper vanligvis egg og sperm ut i vannet i parringstiden, men vi gjorde det på labben ved å dissekere dyrene og snitte egglederen og spermlederen og trekke kjønnscellene hver for seg, for så å blande alt sammen når man hadde dissekert alle dyrene.

Den første delen av livet sitt lever tunikatene som frittsvømmende larver, før de så finner seg en passende plass og blir fastsittende. Vår oppgave var å passe på at det festet seg mellom 10-25 tunikater i hver petriskål. Vi skulle til sammen ha 120 skåler, 10 i hvert akvarium. Det ble dermed mange timer med telling i mikroskopene, men til slutt hadde vi 120 petriskåler med tunikater.

Vi rigget til de 12 akvariene med petriskåler med nyfødte tunikater og koblet tre og tre akvarier til samme fôr-kilde:IMG_9389-169x300

  • En med vann som kontroll
  • En med alger, som man visste fra tidligere at har fungert bra
  • En med fiske-pellets som man bruker til å fôre fisken med på oppdrettsanlegg
  • En med fermentert fiskeavføring som de også hadde fått fra et oppdrettsanlegg

Dette prosjektet skal gå hele sommeren og videre ut i høst.

 

Det andre forsøket vi var med på å sette opp skulle foregå ute i mesocosm-laboratoriet utenfor. Dette består av 12 store tanker med tunikater festet til store nett. Her skal også 3 og 3 tanker fôres forskjellig, men her er målet å finne ut om tunikatene kan brukes i nærheten av oppdrettsanlegg til å rense avfallet . Vi skal derfor måle filtreringsevnen til dyrene. Dette skal vi være med på siste dag i praksisoppholdet.

IMG_9569

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *