Avskjed med tunikatene


Hei!

Som alle ting, så måtte den fantastiske biopraksisen også ta slutt. I løpet av timene mine her har jeg lært utrolig mye, og setter veldig pris på gjestfriheten til vertsbedriften, og samarbeidavilligheten til de emneansvarlige.

Som du kan lese om i tidligere blogginnlegg har læringsutbyttet vært utrolig stort, og trivelsen enda større. I motsetning til ved begynnelsen av dette faget kan jeg nå fortelle deg om flere problemstillinger rundt det å skalere en produksjon fra småskala til storskala, hvordan dissekere en tunikat, deres anatomi, livssyklus, reproduksjonsstrategi og mye mer. Kanskje det viktigste jeg har lært er hvordan jeg kan finne ut disse tingene selv, ved å sette opp forsøk og utføre de.

Jeg begynte med en tanke om at tunikater skal redde verden, og har intet annet enn forsterket denne oppfattelsen. Den eneste forskjellen er at jeg nå vet hvordan, og hvorfor. Igjennom forsøk vi har vært med på har vi lært at deres filtreringsrate (hvor mye de filtrerer per tidsenhet) er ekstremt høy, og spriket i størrelser på partikler de filtrerer er bredt; Denne kombinasjonen gjør de i stand til å rense vannet. Rensing av vannet og den store bonusen at de kan benyttes som dyrefôr og produsent av cellulose gir organismene bruksområder innenfor både oppdrett, material-industri og mye mer; det at den fremstår naturlig gjør at den i tillegg er bærekraftig og grønn å bruke. Disse aspektene kombinert tror jeg kan redde sin lille del av en synkende verden, men før den tid må problemstillinger løses og hindre overkommes. Jeg kommer garantert til å savne arbeidet med de små filtratorene og det er med et vemodig takk jeg avslutter mitt praksisopphold.

Da jeg nå sitter på et hostell i Lyon i Frankeriket har jeg desverre blitt nødt til å skrive blogginnlegget på telefonen. Dette gjør at jeg ikke får lastet opp noen fine bilder, eller linket til eksterne kilder, men hvis det skulle være noen som ønsker å lære mer om Tunikater eller hvordan  praksisoppholdet har vært for meg så ta gjerne kontakt på kol001@uib.no. Jeg vil anbefale praksis i både BIO298 og på tunikat-prosjektet på det varmeste!

Med vennelig hilsen

Kjell Roymond Olsen

 

Tunicates for life.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *