Nå har det gått ca. en måned siden jeg startet praksisen på Grønn Etat. I begynnelsen var det meningen at jeg skulle være med på bestandsestimering av hjort i Bergen, ved hjelp av bl.a. møkktaksering. Jeg fikk som oppdrag å lese meg opp på hvordan vi bestandestimerer ved hjelp av møkktaksering. Jeg fant fort ut at det var lite forskning på det, og enda mindre knyttet til hjort som vi skulle lese om. Men så bestemte vi oss for å legge dette prosjektet på is og heller gå for et mindre prosjekt, der jeg heller kunne få små og flere oppgaver i stedet for.
Nå er fokuset i stedet på å oppdatere kartleggingen av hjortetråkk i Bergen kommune. Metoden som kommer til å bli brukt i kartlegginga vil i første steg være å se på kart i fallviltregisteret og finne ut hvor det er flest ulykker med hjort. Da kan vi senere sjekke opp om det er en sammenheng mellom hjortetråkk og ulykker i disse områdene. Videre kan vi finne en måte å forbedre veiene på, for å forhindre flere ulykker.
Bilde fra hjorteviltregisteret som viser ulykker med hjort i Bergen kommune fra perioden 30.09.2015-30.09.2016. Diagrammet viser hvilke måneder det er flest ulykker i Bergen kommune, en kan klart se at flest ulykker skjer i oktober.
Ellers har jeg fått være med på noen av møtene Maria har hatt. Jeg var bl.a. med på et møte på akvariet, der det ble snakket om samarbeid mellom akvariet og kommunen (Og date crasha LinedaterNorge). Ingenting slår et møte med en view ut til sjøløvene og gratis kaffi.
Vi var på befaring til et par som planlegger å opprette en hjortefarm/hjorteoppdrett, og der fikk vi se og høre om planene de hadde.
(Can you spot the fox droppngs?)
Vi har også vært på jaktoppsyn/ kontroller der vi sjekker felt hjort, og sjekker om det er riktig hjort som har blitt oppført. La meg si dette – det har mye å si hvilke personer du besøker. Første møtet var med en meget sint mann, som ikke var fornøyd med at vi kom og sjekka opp han. Mens den andre mannen var kjempehyggelig. Vi fikk møte den 85 år gamle faren hans som fortalte om jakt og krigshistorier, og som viste oss alle gevirene han hadde. Blant dem var det noen gull- og sølvgevir, som er gevir som har blitt bedømt for hvor fint der, hvor mange tagger det har osv. som har fått en poengscore og fått medalje for det.
(Her er forresten flotten jeg pratet om i bilde 4:S)
Vi var også å sjekka opp en død hjort, etter vi fikk melding om den. Vi må sjekke ut alle meldinger om død hjort i kommunen, for å finne ut hvordan hjorten døde og få testet den for CWD. CWD er en smittsom prionsykdom hjortedyr har, som for første gang har blitt påvist i Europa, hos to villrein og to elger i Norge nå i år. Hjorten vi fikk melding om hadde mest sannsynlig druknet og hadde ingen synlig tegn på å være syk, den var også for råtten til at vi kunne ta tester på den (noe som var like greit for min del).
(Jeg trodde på bilde 4, at det var skjell, men jeg tok feil… det var innvoller:s)
Vi var også ute og snakka med et par som var plaget av hjort som spiste og trakka opp heile hagen deres. Det er dessverre veldig lite en kan gjøre i slike tilfeller. Enten må man sette opp gjerde, på 1.90m som er hjortesikkert, eller så må man skaffe se planter som hjorten ikke liker å spise. Det andre en kan gjøre er å avlive hjorten, men med mindre hjorten er en fare for folkene så vil de mest sannsynlig ikke få lov til det. Du kan se på bildene at de har prøvd å lage hinder for hjorten med tau, men hjorten greier fint å hoppe over de.
Det er ganske interessant å se og lære hvordan ting foregår på Grønn etat. Både når det gjelder kontorarbeid og feltarbeid, og jeg gleder meg til å fortsette utøver høsten.
Jeg har også lært at jeg skal ta liggende bilder, så fremover vil dere kun få det.