Høsting og prosessering av tunikater


Hei igjen!

Da har jeg klart å samle sammen litt over 50 arbeidstimer hos Ocean Bergen. Jeg og Sebastian har blitt tatt godt imot av en gjeng artige, hardtarbeidende mennesker ute på pilotanlegget i Øygarden. Der har vi fått være med på høsting av tunikater, hvor vi har plukket dem av strukturene og deretter prosessert biomassen. Det er mange trinn i prosesseringen, så det har gått mye i løfting av bøtter fulle av sjøpølser opp og ned og fram og tilbake, og noe av det første jeg innså var at man bør være i god fysisk form som biolog!! Hehe


 ca. 70kg tunikater

Etter noen uker med høsting og prosessering, begynte vi å forberede nye tau og nett for utplassering. Nettene og platene måtte høytrykkspyles, tau måtte kuttes opp, plater måtte festes på tauene med strips og avstandsstykker måtte festes på nettene. Det skal bli satt ut en del forskjellige typer strukturer for å se hvilke strukturer tunikatene vokser best på og strukturer man kan jobbe effektivt med når det høstes inn igjen.


Forskjellige strukturer

Med disse timene ute på Rong har jeg innsett at yrket kan være ganske uforutsigbart og arbeidsdagens utseende kommer an på flere faktorer, som for eksempel hvor mye biomasse man har klart å få inn, været, om utstyret funker som det skal osv. Å jobbe med levende organismer er også krevende, ettersom man ikke bare kan legge dem i en krok når man vil hjem og fortsette dagen etterpå. Levende materiale vil råtne, så man må gjøre seg ferdig med det man har startet på før man tar dagen. Det har resultert i lange dager da vi fikk inn mye biomasse på strukturene og noen kortere dager hvor det ikke ble høstet inn like store mengder.

I tillegg har jeg fått sett på viktigheten av fysikk, matte og andre fag i en biologs hverdag og viktigheten av tverrfaglig kunnskap. Fag som jeg tidligere trodde jeg aldri kom til å få bruk for har vist seg å være ganske nyttige likevel, og det er vel en grunn for at slike fag er obligatoriske emner i bachelorgraden. Det er veldig interessant å se hvordan kunnskapen fra disse fagene kan bli brukt på arbeidsplassen for å løse diverse problemer og oppgaver.

Det blir spennende å se hva jeg skal jobbe med videre, når vi er ferdige med å sette ut strukturene. Jeg er i hvert fall veldig interessert i å lære mer om oppdrett av tunikater og bruksområdene til Ciona intestinalis.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *