Blogginnlegg nr2 – 50 timer hos Ocean Tunicell


Hei! Jeg ønsker å oppdatere dere på hvordan det går hos praksisverten etter å ha tilbrakt over 50 timer i praksis. Som jeg nevnte i  mitt første blogginnlegg, er jeg for tiden i praksis hos Ocean TuniCell. De er lokalisert i Blomsterdalen ved Flesland, og de høster tunikater på Rong, nord i Øygarden.  

Bilde 1: Viktig å kle seg godt når man skal være ute på sjøen hele dagen 

Bilde 2: Tunikatfarmen på Rong 

 Etter høstingen på tunikat farmen blir biomassen sendt videre i prosessen for celluloseekstraksjon. På laboratoriet i Blomsterdalen blir cellulosen gjennom flere prosesser omdannet til det endelige produktet TUNICELL, som er en nøye kontrollert og høykvalitets materiale innen regenerativ medisin. Jeg finner dette veldig spennende, da bedriften har som mål å være den ledende leverandøren av biomaterialer for in vitro og in vivo applikasjoner innenfor dette feltet.  

Bilde 2: Her er tunikatene høstet og grovsortert.  

I løpet av praksistimene har jeg hatt muligheten til å delta i ulike oppgaver. Det begynte med at jeg fikk være med på å høste tunikater på farmen på Rong. Vi tok opp veksttauene som tunikatene hadde festet seg på, samtidig som vi sorterte bort andre sjødyr og vekster som også befant seg under vannoverflaten. Etter å ha tatt opp veksttauene og grovsortert tunikatene, ble de lagt i vann til neste dag for å bli finsortert. I denne prosessen fjernet vi eventuelle andre typer tunikater eller urenheter. Etter at tunikatene var finsortert på dag to, ble de lagret og videre prosessert før de ble sendt til cellulose ekstraksjon. 

Bilde 3: Slik ser det ut når tunikatene er finsortert og klart til prosessering. 

Når påsken nærmet seg, var det også slutten av høstesesongen. Etter påske fikk jeg derfor være med på en del av forberedelsene til høstingen når sesongen starter igjen ved å sette ut nye veksttau for tunikatene. Denne dagen var været strålende, og det var fantastisk å være på sjøen. 

Bilde 4: Her setter vi ut nye veksttau, blå himmel og strålende sol gjorde dette til en veldig fin dag på sjøen.  

 De siste dagene har jeg jobbet på laboratoriet i Blomsterdalen. Der har jeg fått delta i rensingen av cellulosen som kommer fra ekstraksjonsprosessen, for å gjøre den klar for videre produksjon. Først plukket vi ut urenheter for hånd, og deretter gjennomgikk cellulosen flere vasker og «blekingsprosesser» uten bruk av blekemidler i den forstand. Dette trinnet er viktig for å oppnå en renere cellulose. 

Jeg har allerede lært mye i løpet av praksistiden. På tunikatfarmen på Rong har jeg fått innsikt i denne formen for havbruk. Det er utrolig å tenke på at enkle tau som settes ut i sjøen kan ha så stor betydning for sluttproduktet. Arbeidet på tunikat-farmen kan bli repetitivt i lengden, og arbeidsdagene kan bli lange. Derfor er det viktig å holde fokus på målet med arbeidet: det spennende biomaterial produktet som produseres av cellulosen fra tunikatene. Det er også utrolig givende å jobbe med de ansatte i Ocean TuniCell, da de besitter forskjellige kunnskaper som jeg har muligheten til å lære av. Jeg setter stor pris på denne erfaringen, og gleder meg til å lære mer!  

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *