Hvordan registrere fisk i elven? 🐟 3


Hei igjen!

Nå er det en liten stund siden sist og jeg har fått en liten smakebit av hverdagen i NORCE LFI. Først startet det med at jeg skulle få lov til å være med på et prosjekt for å evaluere omfanget av oterpredasjon på en laksebestand i Sunnmøre. Her skulle vi ta oss turen opp til Sykkylven for å spore laksen som allerede var merket. Dette hadde jeg selvfølgelig gledet meg veldig til, men grunnet koronasituasjonen og nye restriksjoner ble reisen vanskelig å få til.

 

Etter hvert tok jeg derfor deltakelse i et annet prosjekt, analyse av filmklipp fra Arnaelva. Arbeidet mitt her har gått ut på å registrere fisk som har vandret opp/ned fisketrappen ved hjelp av videoer som har fanget opp aktiviteten i elven. Aller først fikk jeg en innføring i hvordan dette skulle gjøres. Jeg fikk tilsendt en fil med fakta om hvordan å kunne skille mellom laks, sjøørret og oppdrettslaks (figur 1). Etter å ha lest meg opp og blitt kjent med dette temaet, tok jeg flere tester for å kvalifisere kunnskapen jeg nettopp hadde tatt til meg.

 

Figur 1: Morfologiske forskjeller mellom laks og sjøørret (uniResearch LFI).

 

Deretter startet jeg på analyseringen av noe som føles ut som 4000 klipp, om ikke mer (figur 2). Det virker som at kameraene tar opp video for hver bevegelse som passerer, enten det er et stort blad eller en liten fisk. Oppgaven min er å se over klippene, notere ned dato og klokkeslett for når jeg observerer en fisk og om den går opp/ned fisketrappen. Her registrerer jeg også hvilken type fisk (figur 3), størrelse på fisken og eventuelt andre observasjoner som luseskade eller oppdatering på fettfinne. Til nå føler jeg meg bedre rustet til å kunne identifisere en fiskeart etter all denne treningen. I tillegg har jeg fått sett masse spennende svømme forbi, som for eksempel mange nysgjerrige parr (video 1, Video av søt og nysgjerrig parr ).

 

Figur 2: Hvordan fillageret med klipp ser ut. Til vestre tatt fra kveldingen og til høyre fra dagtid hvor en kan se at en unglaks (parr) og blader har utløst sensorene (LFI).

 

Figur 3: Utdrag fra to av klippene. Fisken til venstre kan identifiseres som en laks grunnet dens måneformede hale, svarte prikker på øvre halvdel, strømlinjeform og spiss hodeform. Fisken til høyre har en mer rett form på halen, svarte prikker på både nedre og øvre halvdel, rundere hodeform og kan derfor identifiseres som en ørret (LFI).


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 thoughts on “Hvordan registrere fisk i elven? 🐟