Siste dagene hos NINA og avsluttende biopraksis


Da var arbeidet hos NINA ferdig for denne gang. Jeg føler meg heldig at jeg har fått jobbe med så mye forskjellig arbeid innenfor biologi!

Siste dagene ved Oppdal med fjellrev var fylt med arbeid. Jeg fikk muligheten og holde en fjellrev unge mens trente personer tok seg av markering og chipping. Veterinær var den eneste som tok seg av medisin. Her ser man bilde av meg holde en valp og klipp av veterinær som gir parasitt medisin til en av valpene;

Grunnen for at man visker, er for å prøve og minimalisere stresset fjellreven blir utsatt for. Hvis de viser tegn for at de er for stresset, blir de simpelt plassert tilbake i innhegningen.

Vi ble delt inn grupper for arbeid de neste dagene. De som har vært med før, fikk siste treningsrunde hos veterinær før de skulle sendes ut på felt. Det var kun allerede trente personer som fikk muligheten og gå ut i felt gitt det var for få valper på campen til og trene opp oss som var nye. Disse gruppene skulle sendes ut på forskjellige steder rundt på fjelltoppene i Oppdal hvor det har blitt notert ned fjellrev hi, og jobben var å overvåke på lang avstand for å prøve og finne tegn til revunger. Man overvåker fjellreven med kikkert og sjekker omtrentlig vært tredje time om det er noe tegn til valper, og arbeidet kan lett ta mer enn 3 dager. Av de 3 gruppene som var sendt ut, var det ikke sett en eneste ny valp. Det er veldig kjedelig og få slike resultater, men det er ikke for overraskende. Lemmen er den viktigste matkilden for fjellrev, og lemmen populasjonen er nesten like kritisk lav som fjellreven.

Vi som ikke har blitt med på utflukt for fjellrev, fikk andre oppgaver som trengtes og gjøres. Jeg ble med på og ta ned en gammel innhegning på toppen av Grisunghø. Innhegningen har vært der lenge og har ikke hatt stor aktivitet av fjellrev som er hvorfor de ønsket og sette det ned for vinteren, til det skal byttes ut og settes opp nytt.

Vi hadde med telt og mat for overnatting, gitt det ikke ville blitt gjort på en dag. De svarte sylindrene er for fôr til revene, hvor det som oftest brukes tørr fôr. Det var allerede satt opp jaktkamera som har vært der lenge, men de eneste bildene den hadde tatt var av sauer eller fugler som var i området, ingen bilder av fjellrev uheldigvis. Etter det var gjort, var det tilbake til campen for bygging av fjellrev hi.

Hiene som allerede stod der var gamle og fjellreven er veldig god til og grave seg rundt i hiene sine, som var en av grunnene til at de skulle bygges om. Det ble gjort med skifer og andre steiner rundt i området. Det tok lang til og sette opp ett hi gitt løfting av steiner og grus er hard arbeid, og det er omtrentlig 2 hi per innhegning. Det var 8 innhegninger hvor alle hi skulle bygges om.

Videoen viser en fjellrev som var veldig nysgjerrig for hva vi drev med. Når fjellreven kommer vandrerne nærmere og virker stresset, må vi forlate innhegningen til reven roer seg ned og går til et annet sted. Vi er ikke ment og påføre arten stress og minimalisere mengden med plage de blir utsatt for, så det er viktig og ta hensyn til revens oppførsel.

Med mine arbeidstimer ferdig, har jeg fått mye erfaring i hva slags arbeidsoppgaver en biolog kan ha. Det fylte mine forventninger med litt forandring utifra hva arbeidet var trodd til og være om, men jeg er glad det ble mer enn bare en ting. Det at jeg fikk jobbe med så varierende arbeid er helt perfekt for å få litt følelsen av de forskjellige jobbene man kan gå for, og det er ikke mange som kan si de har arbeidet med fjellrev! Det og få muligheten og jobbe så nært dyr er noe jeg har fått lært mye av, og det å skjønne hvordan man behandler ville dyr er viktig i slik arbeid.

Jeg har fått god innsikt i hva slags oppgaver man kan få med forskjellige arter man jobber med, feltarbeid med overnatting i telt i fjellet og de mer rolige og avslappende arbeidsøktene man møter på labben. Biopraksis gav muligheten for å jobbe direkte med hva man studerer for, og gir god innsikt i arbeidslivet. NINA var et perfekt valg for biopraksis, og jeg vil anbefale flere og prøve ut NINA for sin biopraksis nå som det er så mye forskjellig arbeid man kan få muligheten og bli med på!

Takk for meg.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *