Naturlig onsdag og arven etter plasthvalen 3


Heisann!

Nå har jeg jobbet hos Naturvernforbundet Hordaland i rett over 50 timer, og jeg er strålende fornøyd! Tror ikke jeg kunne fått en bedre praksisplass. 😀 Alt i alt så har jeg vært med på mye forskjellig i løpet av disse tre månedene, men det blir for mye å skrive om i et innlegg, derfor tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om det jeg synes har vært mest spennende å være med på. Det jeg synes har vært mest spennende å være med på er foredragene med naturlig onsdag og planleggingen av konferansen ” The Plastic Whale Heritage”.

 

Den første naturlige onsdagen jeg var med på har jeg allerede skrevet litt om i det første blogginnlegget, men det jeg tenkte å nevne var at det var veldig spennende å se hva politikerne hadde å si under debatten. Alt i alt føler jeg ofte at politikerne er enige om at miljøtiltak er viktige, men at vi ikke har økonomien til å gjennomføre det. Dette har vært et gjennomgående tema.

Den andre naturlige onsdagen jeg var med på handlet om klimavennlig skipsfart. Møtet ble kalt ”Sjøgrønn skipsfart: Kan Vestlandet vise leden?”. Her ble det tatt opp utslipp fra cruiseskip, ferger og generell sjøtransport utgjør en stor del av våre nasjonale klimagassutslipp. I Sognefjorden har verdens første elektriske ferge vært i drift i 5 år nå, og verft på Vestlandet har kommet langt når det gjelder bygging av båter og ferger med ingen eller lave utslipp. Spørsmålene som ble tatt opp var om fremtiden kan være sjøgrønn og om politikerne stiller strenge nok krav til industrien slik at utviklingen går raskt nok. Her også virket det som at politikerne heller ikke hadde et klart svar, utenom at de var enige om at vi trenger lavere/ingen utslipp fra skip og ferger.

Den siste naturlig onsdagen jeg var med på hadde navnet ”Fornybarrevolusjon”. Dette møtet handlet om hvorfor fossil energi fortsatt er billigere enn fornybar energi i et samfunn hvor klima og miljø blir mer og mer aktuelt. Et veldig spennende og litt vanskelig tema, da det er opp til oss som forbrukere å velge opprinnelsesgarantier slik at vi får fornybar energi istedenfor, og siden dette ofte koster litt ekstra så er det dessverre ikke så mange som velger dette alternativet.

 

Det som har vært mest gjennomgående gjennom disse tre månedene , utenom naturlig onsdag, har vært å jobbe med programmet til konferansen ” The Plastic Whale Heritage”, og det har jeg også gledet meg mest til. Konferansen ” The Plastic Whale Heritage” startet med at en hval døde på Sotra, utenfor Bergen,  vinteren 2017 da den hadde tatt feil av mat og plast. Hvalens mage var så full av plast at det ikke var plass til mat og gjorde at hvalen sultet i hjel. Historien spredte seg rundt hele verden og åpnet øynene til folk om hvor mye plast det faktisk er i havet.

Over 30 organisasjoner har gått sammen mot marin forsøpling og etablert gruppen kalt ”Plastic Whale Heritage” . Konferansen er delt inn i tre deler hvor den første delen handler det store bildet, altså hvor mye plast det er i havet, forsøpling og hvor mye plast som ender opp i havet hver dag. Den andre delen handler om rengjøring, hva staten må gjøre for å forhindre forsøpling og hvordan vi mennesker må endre tankegangen vår til plast. Del tre handler om nullvisjonen, vi må finne bedre alternativer til plast som må være bærekraftige og vi må gjøre som enkeltmennesker. Konferansen er åpen for alle, men er hovedsakelig rettet mot politikere og organisasjoner som kan være med på å gjøre en forskjell.

Bildet er tatt fra nettsiden til «The Plastic Whale Heritage». Nettsiden finner du her: https://events.provisoevent.no/websites/f0454f9b-e199-4396-9421-55a397f1aab3/9a7fb367-bf10-4b4a-8160-59d13b35d2f9.html

Det blir spennende å se hvordan det utarter seg. Jeg håper at politikerne og organisasjonene som kommer på konferansen kanskje kan få noen tips og triks, i tillegg til at de får åpnet øyene for hvor farlig marin forsøpling faktisk er for denne kloden.

Vi skrives 🙂


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 thoughts on “Naturlig onsdag og arven etter plasthvalen

  • Frida

    Så kult å få være med på disse utrolige viktige debattene. Hvordan var stemningen møtene? Virket det som om politikerene er klare for en bærekraftig utvikling? En jobb hvor en får formidlet viktige saker om naturen er i mine øyne er en av de viktigste jobbene vi kan ha som biolog. Så det er stilig at du har fått vært med på det!

  • Marthe O

    Du fikk virkelig en flott praksisplass, Elise! Du virker veldig engasjert i organisasjonen og naturlig onsdag høres ut som noe man ikke vil gå glipp av. Hvordan opplevde du all politikken rundt plastproblemet som en biologistudent? 🙂