B-undersøkelser og turer til Hurtigruten 1


Hei bloggen! Nå er det på høy tid at jeg kommer med en ny oppdatering her inne. Jeg er egentlig altfor sent ute. Sånn går det når det er travle dager med både mye praksis og innleveringer. Veldig mye har skjedd siden sist! Nå har jeg rukket å jobbe hele 90 timer hos NIVA, så vil si jeg har både gjort og lært en hel del. Jeg har egentlig fått være med på ganske mye forskjellig, og jeg kan nå fortelle litt om noe av det!

 

Jeg har for det meste jobbet sammen med en som heter Sondre som relativt nylig ble ferdig med masteren sin og fikk jobb hos NIVA. Egentlig er det ganske fint å jobbe med noen som nettopp har vært student selv og forstår at mye er helt nytt for meg. Ser for meg at det kunne vært litt annerledes med noen som har jobbet der i 45 år liksom. Jeg opplever i hvert fall at han er veldig tålmodig og flink til å forklare meg ting. Så det er veldig gøy!

 

Så langt har jeg fått jobbet både en del på kontoret og ute i felt. Tre ganger har jeg fått være med på noe som kalles B-undersøkelse. Jeg tenkte å fortelle litt om hva det går ut på. På B-undersøkelsene drar vi ut til oppdrettsanlegg og tar sedimentprøver. Dette gjøres ca. en gang i året på hvert anlegg. Oftere om anlegget har hatt dårlige prøver tidligere. Anlegget har forskjellige stasjoner der det skal hentes opp sedimenter. Dette er rett og slett bare punkter helt inntil merdene. Hver merd har som regel 3-4 stasjoner, én på hver side av ”ringen” som fisken er i. De anleggene jeg har fått være med ut til har hatt 13-18 stasjoner, avhengig av hvor stort anlegget er selvfølgelig. Til å få opp sedimenter brukes en grabb som lukker seg når den treffer bunnen. Siden det som regel er rundt 100 meter dypt, er det ganske tidkrevende å hive grabben uti og heise den opp igjen. Ofte må det også flere forsøk til på hver stasjon, enten fordi grabben ikke har lukket seg eller fordi den kommer opp igjen tom. Vi må få tom grabb to ganger før vi kan konkludere med at stasjonen har hard fjellbunn uten sedimenter. Med andre ord blir det ofte lange dager ute i anleggene. På torsdag ble arbeidsdagen hele 13 timer lang! Når vi får opp sedimenter skal disse analyseres der og da. Vi måler blant annet pH, ser på konsistens, farge, lukt og hvor mange dyr (stort sett børstemark det går i her) prøvene inneholder. Alt dette skal føres inn på et skjema mens vi holder på, så det krever litt konsentrasjon da det er mye som skjer på en gang.

Meg som later som om jeg vet hva jeg driver med første gangen jeg fikk være med ut. Bildet er fra da vi tok noen prøver i byfjorden og ikke fra et oppdrettsanlegg. 

 

Alt som føres inn på skjemaet påvirker hvilken score anlegget får. Score 1 er meget god tilstand mens en score på 4 er dårligst. De beste prøvene er de som har lys farge, fast konsistens og ingen lukt. For hver B-undersøkelse skal det lages en rapport om tilstanden til anlegget. Her fører vi alle verdiene fra skjemaet vi fylte ut inn i et excel-ark som så regner ut diverse poeng og anlegget får til slutt en totalscore mellom 1 og 4. Under ser dere en figur jeg prøvde meg på til rapporten til det ene anlegget. (Jeg vet jeg har gjort noen små feil her, så ikke stol på alt du ser) Denne viser hvordan sedimentprøvene var på de 13 ulike stasjonene. Som vi ser hadde dette anlegget veldig gode sedimentprøver.

 

Det er veldig gøy å få være med på både B-undersøkelsen og skrivingen av rapport etterpå. Da får jeg innblikk i hele prosessen og jeg tror jeg lærer mye mer av det. Nå har jeg jo fått være med ut på undersøkelse flere ganger, så jeg begynner å kjenne rutinene ganske godt! Fint å føle at jeg skjønner alt vi gjør og kan være til hjelp i prosessen.

 

Noe helt annet jeg har fått være med på med NIVA er et par turer til Hurtigruten mens den ligger til kai her i Bergen. Her koste vi oss i jacuzzien og spiste oss stappmette i buffeten. NEIDA. Det gjorde vi helt klart ikke. Vi fikk nasket til oss et par twist fra en skål i lobbyen som sikkert var ment til de rike amerikanske gjestene, men bortsett fra det tilbrakte vi tiden i et bråkete maskinrom. Ombord i skipet Trollfjord har nemlig NIVA et pumpesystem som tar vannprøver og måler diverse verdier i sjøvannet mens det går langs norskekysten. Veldig kult egentlig! Hver gang skipet kommer innom Bergen, noe som skjer hver 11. dag, må NIVA inn og rense dette systemet. Over tid så samler det seg jo en del ”dritt” her som må vaskes bort. Deler må skrus fra hverandre og skrubbes. Overrasker meg litt hvor handy og teknisk smarte biologene hos NIVA må være. Det der pumpesystemet er kompliserte greier og ikke akkurat enkelt å forstå seg på.

 

Nå har jeg fortalt om en del av det jeg har fått være med på. Jeg har også jobbet en del med prøver på laben. Det tenkte jeg å kanskje fortelle om neste gang. I morgen blir det opp grytidlig for å dra på en ny B-undersøkelse!

 

 


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “B-undersøkelser og turer til Hurtigruten