Flowers of Colorado


Hei igjen!

Nå har jeg vært i Colorado i drøye 6 uker, og har blitt godt vant til både arbeidsrutiner og et rolig liv langt oppi fjellene. De små symptomene jeg hadde på høydesyke i starten har forsvunnet for lenge siden, og jeg har besteget flere av toppene som omkranser den lille bygda Crested Butte, og forskningsstasjonen i Gothic.

Height & Cover

Jeg er tilknyttet Brian Enquists Lab, som i det store og det hele ser på hvordan klimaendringer påvirker økosystemer. I den forbindelse har jeg stort sett hjulpet til med to prosjekter. Et av prosjektene er transplanting-prosjektet jeg fortalte om i det første blogginnlegget, der vi flytter deler av økosystemer opp og ned høydegradienter for å se hvordan plantene klarer seg når de blir flyttet til et sted med andre temperaturforutsetninger enn det de i utgangspunktet hadde. Det andre prosjektet startet tilbake i 2003, der vi blant annet samler karbonfluxdata, artssammensetning og mengde av forskjellige plantearter på 6 lokasjoner, med forskjellige høyder over havet. Disse dataene brukes til å si noe om når plantene blomstrer, og hvor mye biomasse som produseres under de ulike forholdene. Man har blant annet funnet ut at plantene ved de høyere høydegradientene har en mer intens vekstperiode, og at det i høyden produseres masse biomasse på kort tid. Målet med det hele er å kunne si noe om hvordan sammensetningen av arter vil bli ved temperaturøkninger i fremtiden.

Måling av karbonflux

En vanlig arbeidsdag består gjerne av 4-6 timer ute i felt, før vi eventuelt måler, veier og registrerer funnene inne på laben utpå ettermiddagen. De gangene vi gjør karbonfluxmålinger, blir det også noen timers arbeid om kvelden. Det gjelder å være fleksibel, for mye av arbeidet er ganske væravhengig. Vi kan for eksempel bare måle karbonflux når sola skiller, og det har vært tørt i forkant.

I tillegg til alt praktisk arbeid, arrangeres det også åpne seminarer og forelesninger hver uke. Da inviteres forskere til å snakke om arbeidet de holder på med, noe som er innmari spennende å få med seg. Her har jeg fått lært mye om blant annet humlers livssyklus, pollinering, bjørketrær og murmeldyr.

Det har også vært gøy å kunne følge fargespillet på blomsterengene under perioden. Det som først var en knallgul blomstereng farget av glacier lilys og smørblomster, har etter hvert fått innslag av blå linblomster og Coloardo blue columbine og lilla geitramser. Etter hvert har også solsikker og hvite kornliljer spilt inn. Noen arter blomstrer tidligere enn andre, og ved å følge fargene, kan man få indikasjoner på hvor langt inn i vekstsesongen området er.

Aquilegia caerulea, the Colorado State Flower

 

Frasera Speciosa. Lever i opptil 80 år, men blomstrer bare en gang før den dør.

 

Jeg ser fram til de siste tre ukene her, og starten på arbeidet med selve flyttingen av plantene.

Hilsen

Joris

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *