Siste Berta-blogg fra meg


Da var praksistiden min med Sam marin over og jeg sitter igjen med å ha lært flere ulike metoder som kanskje blir fremtidens løsning på kartlegging av marinmikroplast. Dette er et prosjekt som enda er i startfasen og hovedutfordringen for oss vært å finne ut om metoden fungerer og hvordan vi kan gjøre den bedre. Da har det vært viktig å ta gode notater. Slik kan vi lettere se om det er fare for at prøven blir kontaminert eller om prøven går tapt. Det har det blitt mye prøving og feiling, men det viktigste er at vi lærer av våre feil!

 

cofcof

 

Toppen av Berta med prøve.

 

Slik ser det ut når filteret tetter seg.

Slik ser det ut når filteret tetter seg.

Noe av det jeg ikke så for meg før jeg startet var det fysiske arbeidet, og må innrømme at jeg ble litt paff første gangen jeg så Marte sveive i gang håndpumpen som vi skulle bruke til filtrering og løfting av 10 litersflasker med ZnCl. Vasking har også vært en stor del av arbeidet og jeg har mange ganger ønsket meg en større oppvaskemaskin som Berta kan bruke.

cof

Nora er klar for testing av nye metoder og angriping av sikter.

Lupe har vi brukt mye.

Lupe har vi brukt mye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har lært masse og er veldig takknemlig for Marte som har lært meg prosedyrene vi skulle gjøre på laboratoriet. Det var også en annen bedrift der vi arbeidet med mange hyggelige ansatte. Det var kjekt å høre hva de arbeidet med og hvilken bakgrunn de hadde. De kunne også alltid hjelpe eller gi noen tips. Det har vært spennende å arbeide med prøver som er tatt i byfjorden og fra sandfang som kommer fra avrenninger fra bilveier og slikt. Selv om vi ikke har fått analysert prøvene, var det mulig å se at de inneholdt mye plast. Så jeg er overbevist om at kartleggingen er et viktig arbeid i forskning på hva som skjer med plasten vi bruker og hvordan den påvirker oss og miljøet. Hvis du har muligheten til å ta dette faget, så gjør det! Ved å ta yrkespraksis får du en unik mulighet til å få innblikk i yrkeslivet og kan være en arena for nettverksbygging.

sdr

Noe av plasten vi har plukket ut.

Noe av plasten vi har plukket ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

God Jul!

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *