Gøy på HI


Hei igjen

 

Da er det endelig tid for andre blogginnlegg. Jeg har nå vært i praksis en stund, men har enda litt igjen både med tanke på antall timer i praksis og selve jobben jeg gjør på Havforskningsinstituttet.

 

DSC_0099

 

Som tidligere nevnt har jeg jobbet med å analysere videomateriell av en type svamp kalt Aplysina fistularis på fint. Videoopptakene ble gjort juni 2015 for å måle blant annet pumpehastighet og opptak av næring. Målingene ble gjort for svamper plassert ut i en 100 meter lang gradient fra såkalte undersjøiske skorsteiner som lekker CO2.

 

Nå er jeg altså endelig ferdig med å analysere alle videoene. Det har vært en tidkrevende jobb, men samtidig lærerik på flere måter. De som filmet svampene sprøytet et ufarlig, grønt stoff nær bunnen av svampen, og siden svamper er levende dyr som livnærer seg av å pumpe vann og filtrere ut næringsstoffer har dette fargestoffet blitt tatt opp av svampen og pumpet ut igjen gjennom åpningen på toppen. Ved å lagre mange bilder av videoen har jeg kunne målt forskjell i høyde på den grønne røykskyen fra bilde til bilde og dermed kunne regne ut pumpehastigheten. Dette grønne middelet er selvfølgelig kun brukt for å lettere observere vannet som pumpes ut av svampen.

DSC_0096

Det er forskjellige personer som har gjort videoopptakene og jeg har lært at ikke alt er fullstendig planlagt før et slikt eksperiment blir utført. Noen av videoene har vært veldig vanskelige å jobbe med tanke på at alt bare har sett ut som en storm av grønn røyk. Målet er kunne se en rett søyle av røyk som pumpes opp i bolker. Noen av videoopptakene ble også gjort om natten og disse måtte rett og slett forkastes. Fikk høre at av de som var med å filmet svampene så er det ikke alle som selv også har analysert videoer i etterkant og derfor vet hvordan det bør gjøres. Erfaring er altså tingen her, det er ikke nok å bli fortalt hvordan du gjør det, men du må oppleve det selv. Det er vel det som er noe av essensen med dette praksisemnet, og jeg føler jeg har lært en del. Ikke bare teori rundt svampene, men også hvor mye planlegging som må til før et slik eksperiment utføres og hvor mye etterarbeid det er. Etterarbeidet er vel det mest tidkrevende, i hvert fall i dette tilfellet. Vi er som sagt ferdig med videoene og har nå begynt å lage et oversiktskart over hvilke svamper som er hvilke. Noen ble flyttet fra surt område til nøytralt og motsatt. Blir spennende å se hva vi kommer fram til!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *