Tilintetgjørelse av nervesystemet?! Fascinasjoner og erfaringer med sjøanemoner


Hei, jeg heter Elias.

Jeg går siste året på bachelor i molekylærbiologi og har valgt å ta forsknings praksis i biologi. Fordi jeg snakket med Fabian Rentzsch før sommeren om han hadde noen prosjekter jeg kunne gjøre og det han viste meg synes jeg så veldig kult ut.

Gruppen til Rentzsch bruker gjennomsiktige sjøanemoner (Nematostella vectensis) til å studere utvikling og regenerering av nervesystemet deres. Dyrene er genmodifiserte slik at de har et fluoriserende nervesystem man kan se på i mikroskop!

Lysende nervesystem i mikroskop.

Prosjektet mitt går ut på at vi fjerner nervesystemet i disse dyrene (beklageligvis ved å få nervecellene til å drepe seg selv). Etter dette har dyrene en naturlig evne til å regenerere hele nervesystemet sitt. Vi utsatte da dyrene for noe som hemmer, det vi tror er, en viktig signal vei (Notch pathway) for regenereringen.

Jeg har ikke gjort et så selvstendig prosjekt relatert til forsking før og har lært veldig mye av det. Fra erfaringer med å oppsøke og snakke med professorer (som er veldig snille og interessert i å snakke om det de driver med). Til hvor både stressende og givende det kan være å ha ansvar for noe som ingen har gjort før deg. Ved alle lab erfaringer jeg har hatt tidligere har jeg blitt «håndholdt» nesten hele veien og hatt muligheten til å sammenligne og lese andres arbeid for å betrygge meg selv om at jeg gjør ting riktig.

Det var også mye arbeid som gikk ut på å mate, vaske og sortere dyrene.

For min egen del har min viktigste erfaring dette semesteret vært at jeg trives veldig godt på lab. Jeg har også innsett at jeg mest sannsynlig kan trives med å jobbe med flere forskjellige ting en jeg trodde. Før dette prosjektet var jeg veldig innstilt på at jeg til syvende å siste var mest interessert i å forske på hvordan nervesystemet til mennesker funker, spesielt hukommelse. Nå er jeg fortsatt like interessert i dette, men jeg har også fått smaken av hvor fascinerende det er å undersøke hvordan helt andre organismer fungerer og utvikler seg, samt hva de har til felles med oss.

Jeg vil sterkt anbefale alle studenter som har mulighet til å oppsøke professorer som driver med noe kult og spørre om de vil hjelpe deg å gjøre ett prosjekt. Det er også veldig god trening til du skal ta master om du ønsker det.

Ut vokste sjøanemoner.

Elias Hermansen – Høst 2024

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *