Ikke lei etter 100 timer på NiBIO


Nei jeg har ikke blitt lei – dette er en gøy arbeidsplass. Jeg har gjort så mye forskjellig at det er vanskelig å kunne gjenfortelle. I forrige blogg snakket jeg om «pantraps», denne gangen vil jeg fortelle om falltraps, limfeller, hormonfeller og pallekarmene.

Dette er meg under et epletre. Her gravde jeg et hull, puttet et beger nedi, og fylle det med såpevann. Dette er en falltrap, og den brukes rett og slett til å samle de insektene som vandrer nedi. Den retter seg mot insekter og annet som er på bakkenivå- i motsetning til pantraps, som ikke bare er eleverte, men har UV reflekterende maling for å tiltrekke seg pollinatorer. Falltraps har ingen sånn lokke-mekanisme, men nyttig likeså. Uten slik er det derimot viktig at begeret er dypt nok til å være jevnt med bakken. Jeg satt ut mange av disse, men har ikke enda hentet eller analysert noe fra det.

To andre typer feller jeg var borti i den siste tiden var limfeller med og uten feromoner. Vi hang opp limfeller i en eplehage. Klassisk klebrig overflate (de gule på det fine loddrette bildet) som fanger insekter som kommer for nærme, men en ting jeg ikke var kjent med var bruk av feromoner for å tiltrekke insekter. Feromoner er unike fra art til art så med de kan man tiltrekke spesifikke arter av interesse. Vi fikk disse fra laboratorium og de er innpakket i en liten gummi kapsel, som vi puttet i prismeformede limfeller. Jeg har dessverre ikke bilde av disse.

Som biolog er det mye skriving og tenking. Men som jeg har funnet ut av er det noen ganger man kan gjøre litt fysisk arbeid også. Drivhus for et eksperiment på jordbær er det du ser på bildene, 27 stykker delt opp 9×3 i eksperimentet, og hver av dem skal ha 5 potter med jordbærplanter. Etter å ha gjort litt synes jeg det var gøy, så jeg påtok meg ansvaret for å bygge disse 27 pallekarmene (…hver av dem 24 skruer og krevde matte stiftet til plankene) men det var verdt det!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *