100 timer hos NIBIO (3/4)


Hei!

Nå her jeg vært i praksis hos NIBIO i en god stund til, så her kommer en oversikt over hva jeg har gjort siden sist!

Som nevnt i tidligere innlegg, har jeg fått muligheten til å være med til Djønno i Hardanger som en del av PhD prosjektet til Hedda Ørbek, noe som involverte blomsterobservasjoner i eplehagene som ligger der inne. Dette går ut på å velge seg en epleblomst i hagen, og sette seg ved siden av den. Så sitter man og følger med på om blomsten får besøk et insekt. Vi var flere som gjorde dette samtidig, slik at vi fikk dekket mest mulig av epletrærne i hagen. Det kunne fort ta en stund, så i mellomtiden kunne vi nyte det varme været og se på den fine utsikten fra hagen. Så selv om ventetiden kunne bli lang, så var det en fint å få være med på det. Pluss, så var det skikkelig gøy når det først landet noe på blomsten! Når insektet hadde besøket blomsten, skrev vi ned hvilket insekt det var i tillegg til hvilken blomst på treet det hadde besøkt, så flyttet vi oss til neste tre og gjorde det samme. Det ble altså noen timer i eplehagene, men sammen med snacks, podkaster og allergimedisin, var det en veldig fin opplevelse.


En epleblomst under observasjon

Når jeg var tilbake i Bergen fikk jeg være med på en type feltarbeid som var helt ny for meg, nemlig transekter. Dette er også en type observasjonsmetode, men det fungerer annerledes i motsetning til hvordan vi gjorde det i Hardanger. Et transekt går ut på å kartlegge hvilke pollinerende insekter som lander på hvilke blomster langs en bestemt strekning med mye blomster. Vi gjorde dette i og rundt de forskjellige fritidshagene i Bergen, altså de samme stedene som NIBIO har blomsterkasser og insektshoteller. Måten vi gjorde det på var å gå 50 meter på 30 minutter, mens vi noterte hvem som landet på hva. Litt som vi gjorde i Hardanger, men i stedet gikk vi i sneglefart langs veier og stier. Det tok litt tid for meg å komme inn i hvordan vi gjorde det, men når jeg fikk dreisen på det ble det mer spennende. Det ble også en god mengde repetisjon av mange blomster som vokser langs veier i stier i Norge, noe som også var fint å få bedre kontroll på.


Slik gjør man på transekt, ett øye på grøften og ett på papiret

Innimellom disse to aktivitetene gjorde vi også mer av det jeg nevnte i forrige innlegg, setting og samling fra feller, identifisering i lab og arbeid i felleshager. Til sammen har jeg fått være med på masse forskjellige aktiviteter. Alle sammen har lært meg masse nytt om pollinerende insekter og hvordan de lever. Jeg ser for meg at dette kommer til å fortsette utover praksisperioden, så jeg gleder meg til å få være med på mer.

Vi snakkes!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *