Blogginlegg 4/4 – observering av biene


I denne delen jobbet vi med pollinatorobservasjon.  Da observerte vi aktiviteten til pollinatorer og andre insekter. det er fortsatt noen tekniske feil som sletter innleggene mine hver gang jeg legger til bilder, så bare fortsett med å se for dere helt proffe, og fantastiske bilder.

Tingen med pollinatorobservasjon er at det kan kun utføres ved forhold hvor det er 14+ grader, lite vind og når det ikke har regnet siste timen, fordi biene ikke er aktive ellers.

Dette gjorde pollinatorobservasjon til min favorittaktivitet, men av samme grunner ble det også litt krevende å utføre det i Bergen, byen hvor det alltid regner. Vi skulle ha observasjon på tre forskjellige steder i Bergen. Disse stedene ble valgt fordi de driver med urbant gårdsbruk, og er i Fremtidshagen oppe ved Mulen, i Matskogen og på Lystgården på Landås.

Øverst til venstre er Fremtidshagen, og deretter rutene til Matskogen på høyre.

Her er bilde over rutene på Lystgården

Det finnes mange måter og metoder for å observere biene på, og vi brukte litt tid på å finne ut hvilken observasjonsmetode som passet best for vårt prosjekt.

Vi begynte med å se på ett spesifikt plott, eller område, hvor vi observerte aktivitet over ett visst tidsrom. Da startet vi med å se på aktiviteten hos jordbær, kål, rød jonsokblom, tveskjeggveronika og Soleieslekten over en periode på 10 min, men vi fant fort ut at denne obervasjonsmetoden ikke funket så bra som vi hadde håpet på. Pollinatoraktiviteten var litt for sporadisk, og målet vårt var å finne ut hvilke blomstrende plantearter som tilrekker seg våre villbier, derfor foreslo Jørund Johansen, vår prosjektleder at vi skulle prøve transekt metoden.

Transekt er navnet som brukes når vi følger en fastslått rute hvor vi observerer pollinatoraktivitet på blomstrende planter over ett visst tidsrom. Hovedforskjellene mellom metodene var at i med den første metoden satt vi stille og så på aktivitet hos en type plante, mens med transektet vandret vi langs strekningen og observerte aktivitet hos flere blomster.

Jørund fra NIBIO med hjelp fra Hedda Ørbæk en lagde en ny variasjon av transektet, som var tilpasset vårt prosjekt. Denne versjonen av transekt endte med at vi gikk en strekning på 50 m, over ca 30 min og noterte arter som ble observert, og hvilke blomstrende planter de ble observert på.

Dessverre ble det slutt på det ekstremt fine været akkurat i det vi greide å få finpusset detaljene for transektet.  Dette gjorde det vanskelig å faktisk fått utført transektet, men da vi endelig fikk gjort litt transekt fikk vi jo hentet inn en god del informasjon, som at det ser ut til at solitærbier og blomsterfluer liker godt blomster av soleieslekten, humler ser ut til å like villbringebær, valurt og planter fra skjermblomst-familien.

De hvite blomstene er typiske blomster fra skjermblomst familien

 

I tillegg har vi også begynt å se litt aktivitet av hannlige humler, og nye dronninger, som typisk ikke ser før i juli.

Lystgården er mer typisk parsellhage med gressplen og plott med planter. Så langt har vi sett mye mindre aktivitet her enn i Fremtidshagen og Matskogen. Disse stedene er mer viltvoksende parsellhager, hvor ville blomster får vokse til. Vi har sett veldig mye aktivitet her, av alle slags typer pollinatorer.

Siden to av de tre stedene vi har hatt transekt også har vært der vi har plantet kassene, fikk vi sett litt på hvordan det sto til med dem, men som nevnt blir dette nok heller ett større fokus for senere prosjekter, siden de ikke hadde rukket å vokse så mye på ett par måneder.

Dette har vært ett veldig morsomt prosjekt hvor jeg har fått innblikk i hva man kan forvente innenfor økologisk biologi, og jeg har satt veldig pris på at jeg fikk være med på denne opplevelsen. Jeg har definitivt lært mye kunnskap som jeg kommer til å ta videre i livet og som kommer til å berike mine opplevelser i naturen.

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *