Blogg 3/4 – 100 timer allerede!?


100 timer! tiden flyr forbi!

Jeg har nå jobbet hos STIM i omtrent 100 timer, og jeg har fått enda flere spennende oppgaver og erfaringer. I tillegg til å bli bedre kjent med hvordan STIM fungerer som bedrift, har jeg også fått mer innsikt i de varierte arbeidsoppgavene en marinbiolog kan ha. I løpet av denne perioden har jeg jobbet på lageret, vært på feltkurs ved et oppdrettsanlegg i Sotra, og satt ut og hentet inn strømmålere i felt.

På lageret har vi målt opp tau, noe som er viktig da de brukes mye i felt, og det er nødvendig å vite nøyaktige lengder. En artig episode oppsto da vi skulle måle opp et tau på 170 meter. Oppsamlingen av tauet førte til en gigantisk floke, og det tok oss mye lengre tid enn forventet å løse det opp. Vi endte opp med å sitte med dette ene tauet i 10 timer, en skikkelig lærepenge!

170 meter med flokete tau. Dette var samme dag vi lagde floken. Vi visste ikke hvor mye arbeid som sto foran oss…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var også på feltkurs med Martin ved et oppdrettsanlegg i Sotra. Her tok vi flere B-tester ved bruk av grabben for å ta sedimentprøver, slik jeg beskrev i forrige blogg. Vi var kjempeheldige med været, og dagen gikk fort når vi var flere som jobbet sammen. Dette gjorde opplevelsen både lærerik og hyggelig.

Vi brukte GPS for å hente koordinatene vi skulle heise ned grabben på.

Her er en automatisk mater. Den snurrer rundt og skyter ut maten på et visst intervall. På den måten blir fôret til fiskene gjevnt fordelt.

I tillegg har vi vært ute i felt med Morten både i Sveio og på Sotra for å sette ut og hente inn strømmålere. Disse måler styrken på strømmen i vannet over lengre perioder, noe so m er viktig for å vurdere hvor alvorlige værforholdene kan bli og dermed hvor mye anlegget må tåle. For å hente opp strømmålerne som allerede var plassert på anlegget, brukte vi en ROV (remotely operated vehicle) fra båten. ROV-en ble sendt ned til strømmåleren for å hekte den på grabben slik at den kunne heises opp. Det var utrolig gøy å se på!

Alt i alt har det vært en veldig vellykket periode med strålende vær. Jeg har kost meg masse frem til nå og kjenner at de neste 50 timene kommer til å gå unna med en fei. Jeg gleder meg til fortsettelsen 🙂

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *