Blogginnlegg 2/4 – 50 timer hos NIVA: lab, felt, og Excel


Hei igjen alle sammen!

Når har jeg passert 50 timer hos NIVA, og er derfor tilbake igjen med ett nytt blogginnlegg og en oppdatering på hvordan det går i praksis, og hva jeg har gjort til nå. I løpet av den siste tiden har jeg blitt satt i litt forskjellig arbeid som laboratoriearbeid, vært med ut i felt, og jobbet en del med Excel.

På laboratoriet har jeg vært med på en del ulike oppgaver, noe som har vært interessant og veldig lærerikt. På lab har jeg blant annet vært med på å kalibrere pipetter, laget løsninger, hjulpet til med å analysere vannkvalitet for ulike kjemiske forbindelser, i tillegg til å rense biochips med biofilmer på seg.

Ute i felt var jeg med på en B-undersøkelse på ett oppdrettsanlegg. Til de som lurer på hva en B-undersøkelse er, kan jeg kort forklare at dette er en overvåkning av bunnforholdene under eller i nærhet til et oppdrettsanlegg som måler og ser på påvirkningen fra anlegget. Dagen jeg skulle være med ut i felt våknet jeg til full storm og regn, og lurte på hvordan det skulle gå en hel dag ute på sjøen i dårlig vær. Utover morgenen og på vei ut mot oppdrettsanlegget ble været bedre, og dagen så lysere ut. Da vi ankom anlegget var det rett ut å begynne å ta prøver da dette tok en del tid. Det var spennende og interessant å se og lære hvordan slike prøver ble tatt, og hva som ble tatt opp av grabben som ble fraktet hele 500-600 meter ned i dypet, noe som vil si at det tok litt tid for hver prøve. Jeg fikk lært mye praktisk denne dagen, både ved å få se og å prøve ut ulike metoder som siling, artstelling og artsbestemmelse, noe jeg synes var veldig gøy! Det som gjorde det litt ekstra gøy var at jeg også fikk med meg en liten suvenir fra 500-600 meters dyp hjem, et fint skjell!

Utenom felt og laboratoriearbeid har jeg fått vært med på en del Excel arbeid, noe som til tider kan være litt kjedelig, men på samme tid utrolig nyttig å lære seg! I Excel har jeg blant annet overført data fra rapporter over til Excel, og overført data fra eksperimenter til Excel. Det å ha fått holdt på med Excel en del antall timer og lært meg enda bedre hvordan ta dette i bruk, har fått meg til å innse hvor stor del av hverdagen til en biolog, eller generelt ellers i arbeidslivet, Excel faktisk er, og hvor nyttig det er. Selvom det kan være mye i lengden å holde på med Excel, har det at jeg har blitt kastet ut i dette gjort meg mer komfortabel med å ta det i bruk, noe jeg er glad for.

Alt i alt har de første 50 timene mine vært lærerike, og jeg har følt jeg har fått prøvd meg i litt av hvert, noe jeg synes har vært gøy!

Håper dere syntes det var spennende å lese om hva jeg har fått prøvd til nå, og så ses vi igjen til mitt blogginnlegg når jeg når 100 timer i praksis.

Vi snakkes!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *