Mikroskopiering med kamera


Jeg har fått en oppgave om å ta bilder med mikroskop. Da har jeg fått låne mikroskop med kamera på UiB og fått installert programvaren og en liten gjennomgang av programmet. Det virket ganske enkelt, men det tok noen runder med prøving og feiling før jeg ble fornøyd med bildene.

Oppgaven går ut på å lage noen gode bildeserier av prøver som er tatt i frukttre-felt. Jeg fikk med prøver av Fruktrekreft, sølvglans, rødt torneskinn og en sopp som vokste på Gråor. Bildene jeg skal ta er litt forskjellige fra sopptype til sopptype.

Fruktrekreft har flere stadier på sporehusene som er synlige i infisert område. Sporehusene varierer i størrelse og farge. Oppgaven min var å ta noen gode bilder som representerer stadiene og prøve å ta bilder av eventuelle sporer fra hvert stadium.

Stadium 1: Små oransje sporehus.

Stadium 2 og 3a. Pil mot Stadium 2.

Stadium 3b: Mørkere og større sporehus med sporer som kommer ut av toppen.

 

 

 

 

 

 

 

Bildene viser sporehusene til soppen Neonectria ditissima som vokste på et epletre i et frukttre felt hos NIBIO Lofthus. Sporehusene er synlige med det nakne øye, men de er små og lettere synlige med en håndholdt lupe. Finnes nært eller i knutepunktet i et infisert tre.

Sporene til Fruktrekreft er gjenkjennelige med at de er symmetriske og har en tversgående tverrvegg midt i sporen.

Sporer fra Neonectria ditissima. Sporene kommer fra et sporehus i stadium 3a.

Det var ikke alle stadiene jeg klarte å finne sporer, men var ganske fornøyd med bildene av dem jeg fikk funnet sporer fra.

Jeg fikk også med meg noen kjuker som jeg skulle ta bilde av og prøve å finne sporer. Det var ikke lett. Jeg skal forhøre med NIBIO om teknikk for å gjøre dette. Sporene skal deretter sammenlignes med noen isolater som er dyrket frem fra tidligere prøver. Dette hjelper med identifisering av kjuker fra frukttrefelt eller fra område rundt feltet.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *