Felttur til Aurlandsdalen! 1


Den første feltturen gikk til Aurlandsdalen. Det var Ulrich som er lederen for Aurlandsdalprosjektet, Sebastian som etter å ha tatt masteren sin ved Lfi nå jobber fast, Florian som jobber med master oppgaven sin nå, Lisa og jeg som dro.

Vi møttes på kontoret tidlig mandag morgen og hjalp til å pakke ut fra forrige felttur og pakke inn for denne feltturen. Da vi var ferdige med dette kunne turen begynne. Vi brukte en 3-4 timer på turen og stoppet og kjøpte lunsj på veien. Da vi var fremme ved klekkeriet ble Lisa og jeg satt av der for å begynne jobbingen i klekkeribekken med en gang. Arbeidet i Klekkeribekken skulle bli Lisa og mitt prosjekt som vi skulle håndtere på egenhånd. Der skulle vi legge ut kvist og trær slik at fisken får et gjemmested fra fugler og andre predatorer. Vanligvis skjer dette naturlig da trær dør og lander i elven, så her hjalp vi den litt på vei. Først banket vi ned påler til å feste trærne i, så småkvist over ca 50% av området, ikke der gyteområdet var eller en en stripe der fisken kan svømme fritt, og til slutt la vi store trær over for å presse kristen sammen og slik at det ikke skal fylke avgårde med flommen. Dette brukte vi altså ca 2 dager tilsammen på, og fikk kjørt to store lass med trær vi skulle bruke. Det var sinnsykt slitsomt og tungt, og innen onsdagen var ferdig hadde vi virkelig ingen krefter igjen. Etter vi var ferdige for dagen på mandag var vi innom vandrerhjemmet der vi bodde før vi fikk være med på møte med alle grunneierne. Det var veldig interresant å få være med og møte alle sammen og få litt input om deres bekymringer og kommentarer på hvordan Lfi sitt arbeid går nå,  hvordan det var i elva i gamle dager og hvordan de vil ha det i fremtiden. Etter dette var det endelig middag som Ulrich laget til oss, og så drikke litt øl ute i stua sammen.

Del to av fiskeparadiset.

Del to av fiskeparadiset.

Del en av fiskeparadiset.

Del en av fiskeparadiset.

Dager ned trær til å legge oppå kvistene.

Sager ned trær til å legge oppå kvistene.

Tirsdagen startet med frokost kl 07:00 og så dra ut for å hjelpe til med å plante rogn. Vi hadde med oss mennene fra klekkeriet og et par andre som kjørte bilen med grus. Vi løp opp og ned skrenter med kjempe tunge bøtter med grus og små stein for å gi til Ulrich og Sebastian som fløt nede i elven for å plante rognen. De fant gode steder å legge ut de små kassene med rogn og la ut grusen over de slik at de ble gjemt, hunnfisken graver nemlig ned de befruktede eggene sine i grus i elvene. Dette også var veldig fysisk tungt arbeid, men veldig kult å få vært med på! Etter å ha lagt ut ca 120 000 egg bar det tilbake til Klekkeribekken for å fortsette jobben med fiskeparadiset. På kvelden grillet vi og hadde det veldig hyggelig sammen.

Her går Lisa med grus og rognkasser til gutta i vann til livet.

Her går Lisa med grus og rognkasser til gutta i vann til livet.

Rognplanting.

Rognplanting.

Onsdagen brukte vi nesten hele dagen i Klekkeribekken, og gikk opp til klekkeriet for å spise lunsj og drikke kaffe med de to mennene som jobbet der. De var veldig hyggelige. På ettermiddagen hjalp Lisa og jeg Sebastian med å plante selje trær ved siden av elven, og til slutt fikk vi ta på oss tørrdrakten og flyte nedover elven for å se på laksen. Det var utrolig gøy! Etter dette bar det tilbake til vandrerhjemmet for å pakke og få inn alt V utstyr og slikt i bilen og kjøre hjemover. Vi stoppet på Ægir bryggeriet for å spise gratis middag, det var utrolig hyggelig. Tilbake i Bergen var vi ikke før halv tolv på kvelden, men vi slapp å hjelpe til med å pakke ut alt utstyret da.

Fisk i kar på klekkeriet.

Fisk i kar på klekkeriet.

Øl på Ægir bryggeriet.

Øl på Ægir bryggeriet.

Ulrich er utrolig dyktig og føler at vi lærte en god del på denne feltturen både av han og ved å jobbe med prosjektet vårt og rognplanting. Jeg gleder meg til å dra tilbake til Aurlandsdalen for å se hvordan det går med fiskeparadiset til Lisa og meg, og alle de 120 000 fiskebabyene våre.


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “Felttur til Aurlandsdalen!

  • Linn Vassvik

    Så gøy at dere får lov til å være med flere dager ute i felt, virker som en super praksis erfaring!