Etter 50 timer
De første 50 timene jeg har vært i praksis hos NINA, har jeg så langt bare drevet med dataarbeid, men likevel gjort 4 forskjellige aktiviteter.
De første dagene jobbet jeg med excel, og skulle skrive opp en ny registrering av hekkende sjøfugl basert på et eldre excelark for å gjøre dataene mer oversiktlig. Det gamle excelarket var svært uoversiktlig, og mange unødvendige tomme kolonner, så jeg fikk beskjed om å skrive opp dataene loddrett, i stedet for vannrett. Jeg tok ikke med de tomme kolonnene, så excelarket ble ikke like uoversiktlig og stort som det gamle excelarket. I excelarket skrev jeg opp lokalitet, de forskjellige sjøfuglartene, og antall par/individer. Bilde skal følge med.
Jeg har i tillegg vært med på å se på og måle området mellom vingene og thorax (brystpartiet) hos norske villbier og humler. Til det så brukte jeg et apparat som måler i millimeter. Her måtte man være ganske presis, siden avstanden mellom vingene er veldig lite (noen ganger så lite som 1 millimeter), og ikke skjelve med hendene, noe som jeg gjorde i begynnelsen, men etter å gjøre det flere ganger, fikk jeg grepet på det. Jeg var veldig nysgjerrig på hvorfor vi gjorde dette, og fikk da vite at de vil gjøre en forskning på om honningbier, som ikke er naturlige i Norge, vil kunne utkonkurrere de ville bieartene i Norge. Jeg fikk også vite at det er nesten 200 biearter i Norge, noe som jeg ikke visste og ble svært overrasket. Jeg ble også overrasket å se hvor forskjellige bieartene ser ut. Noen ser ut som veldig små fluer, og hvis jeg ikke hadde fått vite at det var en bie, så hadde jeg bare tippet at det var en type flue. De fleste bieartene var kanskje bare 1-3 cm store, som er en del mindre enn honningbien.
I det siste har jeg sett på bilder av måker som er tatt på forskjellige øyer på vestlandet, og også oppe på taket på Realfagsbygget. Her skulle jeg se etter ringmerking på føttene til måkene, og se hvilke nummere og bokstaver som står på dem. Det var ikke alltid lett å se hva som stod på ringmerkene, men lærte meg etter hvert å kunne gjenkjenne tall og bokstaver. For hvert av ringmerkene jeg så, skulle jeg endre navn på bildet ved å legge til ringmerkings-nummeret i navnet på bildet. De 2 siste dagene jeg har vært på kontoret, har jeg skrevet opp ringmerkingen fra Realfagsbygget på en nettside. Der må jeg skrive opp måkearten, dato, sted, og hvilken type kamera som er brukt for å ta bildet.