Førsteinntrykk med båten, digg mat og fiskelukt


Turen vår startet tidlig om morgenen i Bergen og vi ankom Svalbard litt over klokken 15. Deretter var det å hente bagasje og ta en taxi til båten. Etter en 10 minutters taxitur var vi fremme alle sammen. Det var veldig overraskende hvor mørkt det faktisk var der midt på dagen. Det eneste man kunne se var lys fra bygninger, og så klart båten som lyste opp kaien.

Jeg hadde vært inne på nettsiden til Norsk Polarinstitutt og sett litt hvordan den var før reisen. Denne båten var mye større enn jeg hadde forventet. Jeg synes det var litt utrolig at vi, som ikke er mange personer, rundt 10 stykk, skulle benytte oss av denne svære båten. Vi har fått egen lugar siden vi totalt, med mannskap er 30 stykk. Båten har kapasitet til 55 mennesker. Lugaren er litt som en studenthybel. Jeg har så klart en seng, et lite bad, sofa, skrivepult og en veldig stor TV. Det er vask av lugarene to ganger i uken og vi får frokost, lunsj og middag fra kokkene, og på alle måltidene tilbys det varmmat. På flyet ble jeg fortalt av Sigmund fra Havforskningsinstituttet at en av kokkene hadde tidligere jobbet på en Michelin-restaurant. Så mine forhåpninger var store fra begynnelsen, men maten vi får servert er helt fantastisk. Vi har fått alt fra sjømatpasta til skikkelig biff og masse annet godt. Å være på denne båten minner meg mer om et cruiseskip enn et forskningsskip. Standarden her er helt utrolig.

Jeg har fått skift fra 04-12 og 16-20. Det er litt ukjent for meg å stå opp kl 03:30. Det er mer et tidspunkt jeg går til sengs hvis jeg har vært på fest i helgene. Morgenen starter med en kopp kaffe og yoghurt. Når trålen kommer opp drar vi ned i labben og da møter du på en fiskelukt allerede 50 meter før du kommer til labben. Når jeg først kommer inn i labben er det ikke vanskelig å våkne når den konsentrerte lukten første treffer neseborene mine.

De to jeg jobber med fra HI har vært utrolig imøtekommende og hjelpsomme, men dette gjelder også alle på båten. Sigmund og Silje er de fra HI jeg jobber med. Sigmund er utdannet maskinist som er omskolert til å jobbe som teknikker og Silje er utdannet marinbiolog. Jobben vi gjør er ikke vanskelig, så lenge man kan kjenne igjen de ulike artene vi tar data fra. Jeg måler lengde og vekt på individer, totaltvekt på fangsten, prøvevekt på individene vi måler, samt samler otolitter fra hyse, torsk, uer og blåkveite. Vi sjekker kjønn og modenhet på hyse og torsk. Vi tar også levervekt og mageprøve fra torsk.

All data vi samler inn går til et dataprogram hvor det blir gjort estimater på antall individer av de ulike artene vi fikk på trål. Her kan vi også se grafer på forholdet mellom vekt og lengde på artene vi måler. Vi legger også inn data om otolittene som forskerne fra HI leser av og registrerer alder på individene, om de har gytt, og hvor mange ganger de har gytt.

Noen av de større fiskene vi har fått hittil.

Vi har ikke hatt like store fangster i trålene som de i fjor fikk. Dermed har vi brukt litt mindre tid per fangst, men hatt bedre tid til å spørre spørsmål og lære mer om hva som blir gjort. Det er også ganske god tid mellom trålene så vi har mye tid til å slappe av eller finne på noe annet på skiftene våre

.

Pauserommet vi tilbringer mesteparten av tiden når vi ikke er i lab.

De to siste dagene har vi kjørt gjennom mye is. Selv om det ser helt øde og forlatt ut er det mye liv her, både på land og i vann. I går så vi en hvalross og i dag så noen også sel. Vi håper på å kunne se isbjørn i løpet av turen. Hvis ikke vi ser isbjørn, får vi nøye oss med isbjørnen ombord i båten 🙂

Isbjørnen som bor ombord i båten og hvalross i isen med valpen (ganske stor valp).

Det blir spennende å se hva som kommer til å skje de neste dagene på båten. Det har hittil vært så gøy at jeg nesten gruer meg til vi er ferdig.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *