Hei lesere!
Jeg heter Angel, er 21 år og er fra bydelsområde Kvernevik i Stavanger kommune.
Jeg tar en bachelor i molekylærbiologi og er i det siste semesteret mitt. I høst semestret hadde jeg emne MOL231, «Prosjektoppgave i molekylærbiologi», der jeg gjennomførte et prosjektarbeid for Øyvind Halskau. Prosjektet gikk ut på utføring av lipidanalyse for å sammenligne lipidprofiler i sebrafisk-modellen for Parkinsons sykdom. Hvis dette høres interessant ut kan du lese mer om dette på posteren min hos bioPITCH: Comparative analysis of WT and DJ-1 knockout lipid profiles using the Zebrafish model for Parkinson’s Disease – bioPITCH.
Jeg storkoset meg i dette emne og det var utrolig kjekt å bli lidenskapelig om et prosjekt. I prosjektet fikk jeg prøve ut spennende metoder som brukes for å undersøke fettstoffer i kroppen. Jeg lærte for eksempel hvordan man trekker ut disse stoffene fra hjernevev i sebrafisken, og hvordan man bruker spesielle maskiner til å se hvilke typer fett som finnes og i hvilke mengder. En av metodene heter NMR, som bruker magnetisme til å se på molekyler, og en annen er LC-MS, som fungerer litt som en superavansert vekt og scanner for kjemiske stoffer. Jeg lærte også mye om både hvordan det er å jobbe selvstendig og jobbe med andre. I tillegg lærte jeg mye om hvordan man skal gå fram når resultater skal analyseres og tolkes.
Jeg følte jeg hadde ikke fått nok av labarbeid og trengte et nytt prosjekt for vår semesteret. Når jeg fant ut at det var et emne der man kunne gå ut i praksis hos en bedrift tenkte jeg dette var perfekt. Særlig når jeg så at Chatzigeorgiou forskningsgruppen hos Michael Sars-senteret var en av de bedriftene som tilbyde praksisplass. Dette er en forskningsgruppe som forsker på evolusjonen av og funksjonen til nervesystemet i utochordater ved bruk av moderne nevrobiologiske og genetiske verktøy. Dette passet veldig bra fordi jeg hadde nettopp MOL214, «Nervesystemet sin molekylærbiologi», på høsten. Jeg synes MOL214 var utrolig interessant, spennende og er en retning innenfor fagfeltet mitt jeg har lyst å fordype meg i. Dermed tenkte jeg at denne praksisplassen var en fantastisk mulighet til å anvende kunnskapen jeg hadde lært og i tillegg lære enda mer i praksis. Jeg ble overlykkelig da jeg fikk praksisplassen, sammen med Mariann som min labpartner.
Mine forventinger til praksis oppholdet er at jeg skal være med å utføre atferdseksperimenter der det blir brukt legemidler for å påvirke atferden til Ciona og/eller Oikopleura. Jeg forventer også å lære hvordan dette blir tatt video av og hvordan et sporings program sporer dyret i videoene. Videre forventer jeg også å lære nye molekylærbiologiske metoder. Alt i alt ser jeg fram til å utfordre meg selv, bygge videre på det jeg har lært, og kanskje bli enda mer sikker på hva jeg vil arbeide med i framtiden.
Vi ses i neste blogg, lesere!