Blogg (4/4): Takk for praksis – og alt jeg lærte på veien!


Hei igjen! Da var de siste 50 timene i praksis hos LFI gjennomført, og jeg er nå ferdig med hele perioden på 150 timer! Disse 50 timene har i hovedsak handlet om feltarbeid – i vakre omgivelser i Aurland og Flåm.

 

Det ble totalt to turer på meg til Aurland. På den fleste turen til Aurland var fokuset smoltmerking og bygging av feller i Aurlandselvi, i forbindelse med et fremtidig prosjekt. Turen startet med et praktisk møte mellom LFI og ansatte hos et kraftselskap som driver vannkraftverk i nettopp denne elven. Her fikk vi innsikt i hvorfor det er viktig å merke smolten i elven, og hvordan dette gjøres i praksis. I felt fikk vi også se nærmere på ulike felletyper og innsamlingsmetoder som eventuelt skal bli brukt i dette fremtidige prosjektet. Vi så nærmere på blant annet smoltskrue og wolf-felle, og de fanger smolt på to ulike måter.

Et av høydepunktene for denne turen var å få delta i byggingen av wolf-feller på to ulike steder i elven . Det var fysisk krevende arbeid, men utrolig spennende og meningsfullt å bidra til noe som skal inngå i fremtidig forskningsarbeid.

Her er en wolf-fellene som vi bygde, og siden det var en del materiale som ikke hadde blitt levert før vi kom dit så var det bare rammeverket som ble satt opp!

Her er den samme wolf-felle, men denne gangen på et annet sted lengre ned i elven:)

Her forklare en av forskerne som vi dro med hvordan man kan se forskjellen på laksesmolt og auresmolt:)

Den wolf-fellen som de hadde bygd på en tidligere tur, og slik skal også de vi bygde rammeverket på se ut til slutt:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En del av elven i Flåm som vi undersøkte når vi hadde møte med Aurland kommune!

Vi og de ansatte hos kraftselskapet som sjekker fangsten på smolt i smoltskruen:)

De vakre omgivelsene som vi fikk jobbe i, med mange koselige gjester:)

Tur nummer to til Aurland dreide seg hovedsakelig om flomsikring og evaluering av tidligere arbeid. Jeg fikk bli med på et møte mellom LFI/NORCE og Aurland kommune om et fremtidig prosjekt for å flomsikre Aurlandselvi, som renner gjennom Flåm, hvor det i 2014 var en stor flom som forårsaket omfattende skader.

Hoveddelen av denne turen brutte vi på å bygge bredden av fellene vi bygde på første turen. Vi forsterket og hevde de også til å passe til vannføringen i elven. Vi utvidet de slik at fellene eventuelt kan fange flere smolt. Det var både spennende og lærerikt å se hvordan konstruksjonene hadde tålt økt vannføring, og å jobbe videre med forbedringer.

 

Etter 150 timer i praksis sitter jeg igjen med masse ny kunnskap, erfaringer og inspirasjon. Jeg har fått innsikt i hvordan forskere jobber med forvaltning av naturressurser, både ute i felt og inne på kontoret, og spesielt fått et innblikk i hvordan fremtiden som biolog kan se ut. Det har vært utrolig verdifullt å få delta i så mange ulike og meningsfulle oppgaver, og ikke minst å bidra i prosjekter som har, eller vill få, betydning for både naturen og samfunnet vårt.

Jeg er veldig takknemlig for alle muligheter jeg har fått, og gleder meg til å ta med meg erfaringene videre – både i studiet og, forhåpentligvis, i arbeidslivet etter endt utdanning.

Takk for meg!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *