Nå har det gått omtrent 50 timer i praksis hos LFI, og her kommer en liten oppdatering om de spennende oppgavene jeg hat fått jobbe med så langt i praksisen.
Mesteparten av tiden min så langt har gått med til en oppgave jeg har blitt tildelt – nemlig om arbeidet LFI har gjort med Bleka i Byglandsfjorden. Før jeg forteller om oppgaven vil jeg bare si litt om Bleka. Bleka er en relikt lakseart som nesten ble utryddet for litt over 50 år siden, men som nå «står opp fra de døde». Oppgaven min har vært å analysere data som de har samlet siden 1994 og vurdere om tiltakene som ble iverksatt i 1999 for å styrke bestanden har bidratt til at den nå vokser naturlig. Tiltakene som ble i verk med mål om å kunne gjøre Bleka i Byglandsfjorden til en selvproduserende bestand igjen. Det har vært veldig interessant å dykke ned i dette temaet og lære mer om denne ukjente arten og tiltakene som gjøres for å bevare den.
I tillegg byar jeg fått være med på et praktisk feltoppdrag – en veldig gøy opplevelse der jeg var med to forskere fra LFI for å merke havmus. Vi drop på kveldstid, siden havmåsen beveger seg høyere opp i vannsøylen når det er mørkt. Vi la ut en 180 meter lang line langs havbunnen, med flere agn festet langs den, og lot den ligge i omtrent en time før vi sakte trakk den opp igjen. Havmusene vi fanget ble merket med tag som registrerer ulike målinger, som f.eks. bevegelsesmønster, for å samle innsikt i adferden til arten i området. Og etter merking ble de sluppet ut igjen. Det som gjorde opplevelsen ekstra spesiell, var at vi fisket i en bukt på relativt grunt vann (bare 20-30 meter dypt), mens havmåsen vanligvis oppholder seg mellom 50-1000 meters dyp (vanligst på 300-400 meters dyp). Det var utrolig fascinerende å kunne se havmus med egne øyne og spesielt på så grunt vann!
Jeg fikk også delta på et foredrag av Steven J. Cooke, en anerkjent kanadisk biolog, som besøkte kontoret til LFI for å snakke om tilstanden til ferskvannsøkologi på verdensbasis og hvilke tiltak vi kan iverksette for å forbedre den i fremtiden. Det var veldig lærerikt å høre om hans erfaringer og perspektiver, og få innsikt i hvordan vi kan bidra til løsninger for å bevare ferskvannsøkologie n.
Alt i alt har praksisen så langt vært veldig gøy og lærerik, og jeg gleder meg virkelig til fortsettelsen!