50 timer hos NIBIO (2/4)


Hei igjen!

Her kommer en oppsummering av hva jeg har vært med på og hvordan 50 timer i praksis hos NIBIO kan se ut!

Alt sammen begynte med en introduksjon til bier og identifisering i en lab på Marineholmen. Der lærte jeg forskjellen mellom honningbier, humler, solitær-bier og blomster fluer. Forskjellen mellom humler og alt ellers er ikke så vanskelig å skille, men det kan være litt tricky når det kommer til å skille de andre. Spesielt når det kommer til å identifisere solitære bier. Alt dette var for å få dreisen på identifisering, slik at jeg (og de andre som var med) skal kunne identifisere i felt. Dette er selvsagt vanskeligere enn i lab. Derfor måtte det til en del trening, noe som også var veldig lærerikt. Det bør også nevnes at identifisering av forskjellige typer pollinatorer har en nokså bratt læringskurve. For meg var det interesse og nysgjerrighet som holdt meg gående.

En del av prosjektet – som nevnt i tidligere innlegg – er å fange og identifisere forskjellige pollinatorer rundt om i Bergen. Da må vi ut med feller. En del av arbeidet gikk dermed ut på å sette og samle feller på 10 forskjellige steder i bergensområdet. Dette involverer selvsagt også å samle fra. En typisk NIBIO felle «site» består av fire feller, der tre av de står på et stativ på bakken, mens den siste henger i et tre rett ved siden av. De er også i forskjellige farger, slik at de tiltrekker seg masse gøye insekter. (Se bilde under).
Når vi samler fra fellene ser vi egentlig bare etter bier, og tømmer resten ut. Vi tar med oss alt av bier, og identifiserer dem i labben. På denne måten får vi voksende mengder med data som forteller oss hvilken pollinatorer som fins i Bergen.


Et eksempel på fellene vi bruker

En annen del av prosjektet er arbeidet i andre enden. Nemlig, å tilrettelegge for større mangfold av pollinatorer ved å plante «pollinator vennlige» arter i de forskjellige fritidshagene i Bergen. Her baserer vi oss altså på det vi allerede vet – som for eksempel datasett fra tidligere pollinator-sesonger. Siden vi vet hvilke pollinatorer som liker hvilke blomster, kan vi dermed plante etter hva som er av arter i Bergen.
Rundt om i de forskjellige fritidshagene og «grønne flekkene» i Bergen har NIBIO også en rekke insekts-hoteller, sammen med blomsterkasser med planter mange pollinatorer liker – dette er et tilretteleggende tiltak for skape større biomangfold av pollinatorer i Bergens grønne områder. Jeg var altså med på å sette opp slike blomsterkasser i Fremtidshagen på Mulen og ved Landås kirke.


Et par blomsterkasser med pollinator vennlige planter

En bieffekt (hehe!) av alt dette arbeidet var at jeg fikk fort greie på de forskjellige artene av pollinatorer som finnes her i Bergen – og ved det, ble jeg bedre på å kjenne igjen arter som jeg ellers bare hadde sett på labben. Dette gjorde det ekstra gøy å holde på med feller og blomsterkasser. Når jeg så en humle, honningbie, blomsterflue osv, hadde jeg ofte en god ide på hvilken gruppe pollinator det var, og av og til hvilken art det var. Jeg føler jeg har fått et godt sett et eksempel på «learning by doing» konseptet jeg ellers bare har opplevd gjennom labøvelser og lignende.

Veldig spennende og lærerikt så langt, ser frem til masse mer!

Vi snakkes!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *