Blogg 3/4: 100 timer hos NINA


Hei igjen, nå har det gått 100 timer på praksisoppholdet hos NINA. Hekkesesongen er godt i gang og flere av fuglene kan forvente at eggene klekkes i nær fremtid. Jeg har fortsatt med å følge opp fiskemåkereirene som ligger mellom BI og gjenvinningsstasjonen. Jeg anslår at de fleste vil klekke innen uke etter at dette innlegget er skrevet! Fremover skal jeg følge med litt ekstra på reirene for å få føre opp hvilke egg som klekker og hvilke som ikke er fullt så heldige.

 

På hettemåkekolonien i Mosvatnet har ungene blitt rimelige store og noen av fuglene vil kunne fly om noen få dager. Jeg vil ha et øye med videoovervåkingen og publisere et innlegg på Instagram-brukeren når flere av fuglene er flyvedyktige. Det kan til tider være vanskelig å tyde bildene når oppløsningen er for lav, men å kunne følge med på måkene «på nært hold» gjør at man kan lære mye om måkene. For eksempel har jeg lært at hettemåkene rydder eggeskall bort fra reiret sånn at reirene ikke er like synlige!

Mye av overvåkning av populasjoner innebærer å behandle mye data, og mye data har jeg behandlet. Sammen med disse to andre oppgavene har jeg brukt en god del timer på å se på bilder av ringmerkede silde- og gråmåker på Realfagsbygget. Et automatisert kamera tar bilde av ringer og lagrer de på en sky. Jeg har lastet ned disse bildene og fører inn ringmerkingene sammen med navnet på bildefilen i et Excel-ark. Dette gir en oversikt over hvilke individer som er på taket til en gitt tid. Så langt har jeg gått gjennom flere tusen bilder, som kan bli ganske monotont. Det gir en god smak på at ikke alt i arbeidslivet er like gøy, men det er likevel viktig arbeid.

 

Hekkesesongen medfører mye usikkerhet med tanke på feltarbeid. Det er fullt mulig det blir noe feltarbeid snart, men værforhold og logistikken skal gå opp for at det vil bli en mulighet. Om det blir noe av det, så vil jeg skrive om det i neste blogginnlegg. Dette var alt for denne gang, neste blogginnlegg vil konkludere praksisoppholdet. Ses da!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *