Blogg (2/4): 50 timer hos NINA


God morgen, dag eller kveld, da har jeg passert 50 timer hos NINA! Det har startet ganske rolig for seg ettersom mesteparten av arbeidet er rundt i hekkesesongen. I tiden før hekkingen har jeg fått en liten oppgave om å markere fotringer på bilder av fugler. Det ble gjort for å kunne trene opp en maskinlæringsalgorytme for å gjenkjenne og ta bilde av fotringer. Dette var litt uventet, men det beviser at det er praktisk med tverrfaglig kompetanse i yrkeslivet. Når man skal behandle så masse data, er det gjerne greit å la en maskin gjøre det for seg.

Så kom min første store oppgave: hettemåkene på Mosvatnet. I Stavanger er det en koloni av hettemåker som hekker på en øy. Hettemåkene er utrydningstruet her i landet, så det er ønskelig å informere folket om det. Derfor har vi opprettet en Instagram-bruker for å spre informasjon om måkene. Brukeren finner dere her: https://www.instagram.com/mosvatnethettemaake/

Jeg har brukt litt tid på å se over videopptaket av kolonien og klippe øyeblikk som kan brukes til å informere. Det er veldig mye video å gå igjennom, så her har det gått en god del timer! Jeg bruker et program der det er mulig å legge inn hendelser langs en tidslinje, så om man finner noe som kan være interessant, legger man det inn.

Den andre oppgaven som jeg har begynt på, er fiskemåkene i Bergen. Her skal jeg markere reir og følge opp på et utvalg av reirene ukentlig. Geografisk har vi begrenset oss til området rundt Høyteknologisenteret og området rundt gjenvinningsstasjonen ved Grønneviksøren. Oppfølgingen vil kunne gi informasjon om hekkesuksess og kullstørrelse. Noen av fiskemåkene er utstyrt med GPS-loggere, for å finne ut om matvaner og hvor det fuglene søker etter mat. Disse måkene prioriteres høyere når det gjelder oppfølging, siden det gir et mer helhetlig bilde av situasjonen.

Fremover vil jeg jobbe med begge oppgavene likt, og venter tålmodig på klekkingen. Jeg er spent å se hva vi finner ut av vanene hos måkene. På gjensyn for denne gang!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *