2/4 blogginnlegg: Dominika hos Ocean TuniCell


Hei og velkommen til mitt andre blogginnlegg!

Da har jeg tilbrakt over 60 timer i praksis hos Ocean TuniCell og tenkte å gi en liten oppdatering på hvordan det går.

I perioden mellom november og frem til påske er det høstesesong av tunikater som betyr at de frem til nå har fått vokse på vekststrukturer. Disse skal ta tas opp og tunikatene skal grovsorteres for hånd. Dette gjøres på en flåte ute på Rong som er nord i Øygarden. Dette er ganske langt ut fra sentrumsområdene jeg holder til i til vanlig, men heldigvis har jeg fått sitte på med en av de ansatte. Det har vært så greit for ellers vet jeg ikke helt hvor mange busser jeg måtte ha tatt.

Ute på tunikatfarmen er uken mer eller mindre tredelt når det kommer til arbeidsoppgaver: 1) flåten der grovsorteringen skjer 2) sortering på land 3) pressing og preservering. Det er dagene 1) og 2) som har krevd mest hjelp, dermed er det dette jeg har vært med på. Dag 3) presses og preserveres tunikatene slik at de holder seg til neste stegene i prosessen, noe jeg forhåpentligvis kan se og fortelle om snart!

Oppgavene mine på flåten var å sortere tunikatene som ble dratt opp på vekststrukturer. Da skulle andre tunikattyper sorteres bort, samt skjell, sjøstjerner og andre ting som kunne vokse og feste seg på de, bort. Dette var en grei jobb, litt repetitiv, men man trengte ikke å tenke så mye. Første gangen husker jeg at jeg ble overrasket over «bløtheten» til disse dyrene. De er gulgrønne myke sekkdyr, sjekk bildene!

Dagene 2) innebar å finsortere tunikatene fra dagen før, så ble de prosessert og så sortert en gang til. Dette var for å sikre at ingen urenheter som for eksempel skjell hadde kommet med. Prosesseringen gjør at vi får skilt mantelen, som vi trenger cellulosen fra, fra resten. Denne sorteringen gikk ofte fortere og disse dagene følte jeg at motivasjonen var litt bedre.

Siden vi tilbrakte hele dager ute, har været hatt mye å si på hvor greit disse dagene gikk, men som regel så var det ikke så gærent, men dette er ikke en jobb for alle altså.

Alt i alt så har det vært spennende å se hverdagen på Rong og absolutt en artig erfaring å ha. Dessuten var det forfriskende og deilig for hodet å jobbe litt utendørs.

Men nå etter påske har jeg kommet meg inn på lab og følger de neste stegene i prosessen. Jeg har allerede vært med på mye kult!

Følg med videre for nytt innlegg snart!

1) Nærbilde av grovsorterte tunikater, 2) tunikater på veksstrukturer som heises opp og 3) meg i båten med tunikatfangsten.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *