3/4 100 timer med NIBIO


Hei igjen! Nå har jeg kommet ganske langt i praksisperioden min. Jeg har vært med NIBIO i til sammen tre uker spredt utover tidlig vår og sommer. I denne perioden foregår det mye overvåking av insekter i frukthagene for å kunne ta kunnskapsbaserte avgjørelser rundt hvilke tiltak som skal benyttes mot skadedyr, samt når det er aktuelt å utføre dem. For å forebygge insektsangrep er det svært viktig at sprøytevernsmidler som hemmer eller dreper insekter blir brukt til riktig tid, slik at det kun brukes i det tidsrommet skadedyrene påvirker hagene mest. Dersom sprøytevernsmidlene blir brukt til feil tid eller for hyppig risikerer man å ta livet av alle nyttedyrene i frukthagene, og disse nyttedyrene kan være mer effektiv på å bli kvitt skadedyr enn selve sprøytevernsmidlene. Man ønsker derfor en balanse mellom naturens egne forsvarssystem og kunstig tilførte sprøytevernsmidler for å få det beste fra begge verdener.

 

Så langt har vi som nevnt i et tidligere blogginnlegg hengt ut forskjellige limfeller (røde, gule og hvite), samt tatt bankeprøver, men denne gang har vi også tatt bladprøver som skal analyseres. Sammensetningen av insektspopulasjonene som blir observert forandrer seg utover sesongen, så de midlene som ble sprøytet med for bare noen uker siden blir ikke nødvendigvis brukt i denne delen av sesongen.

Her er et bilde av gule limfeller som har hengt ute i frukthagene og samlet opp en haug med insekter.

Jeg har brukt mye av tiden min på å kartlegge hvilke insekter som finnes i frukthagene, men jeg har på samme tid fått prøvd meg på å analysere ugress arter for et annet kartleggingsprosjekt. Det viser seg at det er svært vanskelig å identifisere ugress som allerede er påvirket av sprøytevernmidler og på samme tid ikke er i blomst, men dette er noe jeg kommer til å bli bedre på etter hvert!

 

Vi sees igjen når jeg er ferdig med mine siste feltdager, da har jeg forhåpentligvis flere spennende aspekter å dele med deg!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *