En vipelig kjekk opplevelse (3/4 – Statsforvalteren)


Time nr. 100 hos Statsforvalteren har kommet og gått, og det betyr at tiden er atter kommet for et nytt blogg-innlegg! Hos Statsforvalteren har jeg fortsatt å oppdatere databasene Vannmiljø og Vann-nett (se mitt forrige innlegg om du vil vite mer om hva det går ut på), men jeg har også gjort nye ting. Jeg og min medstudent her hos Statsforvalteren ble tatt med til en tur til fuglereservatet på Herdla for å se på bestanden av viper som finnes der. Viper legger reir på bakken i kulturmark, og liker flate områder. Dette finner man på fuglereservatet. Jeg har fått vite at takket være tiltak som har blitt gjort på Herdla, har vipebestanden økt fra to til tyve hekkende vipepar! De ønsker også å få inn flere tiltak, for eksempel forbud mot hund i området hvor vipene hekker i hekkesesongen, da hunder skremmer bort de rugende vipene, og dette kan føre til at eggene blir for kalde og kyllingene dør. Heldigvis er alle reir under observasjon, så slike tragedier blir forhåpentligvis unngått.

Jeg har også vært med på et tilsyn til en asfaltverk som skulle legge ned lokaliteten vi besøkte. Et tilsyn fra Avfallsavdelingen hos Statsforvalteren innebærer å gå gjennom hvordan bedriften håndterer produksjon og avfall, og om dette gjøres i henhold til lovverket. Jeg må innrømme at det var en del i dette tilsynet jeg ikke helt forstod, da jeg ikke vet spesielt mye om avfall eller asfalt, men det var allikevel interessant å være med og få vite hvordan et tilsyn gjennomføres. Det er planlagt at jeg og min medstudent skal bli med på et annet tilsyn senere, så da blir det interessant å se om det blir det samme eller helt forskjellig.

Til slutt vil jeg bare dele et bilde jeg tok av en vipe…

Versus hvordan de faktisk ser ut

Vipene er vurdert å vere sterkt truga. Det er snart hekkesesong, og dei er særs sårbare denne perioden. Om du skal på tur på Herdla naturreservat må du ta hunden i band og følgje oppmerka stiar.

Vi sees i neste blogg-innlegg!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *