Etter 100 timer hos NORCE 3/4 1


Hei og velkommen tilbake, jeg har nå hatt over 100 timer hos LFI. Siden sist blogginnlegg har jeg fått være med spennende feltarbeid i Evanger i Voss kommune. Jeg fikk være med Cecilie Iden Nilsen på hennes prosjekt om hvordan smolt blir påvirket av vannkraftverk i Evangervatnet. Dette er en stor innsjø som på maksimal dybde er 114 meter dyp, noe som er ganske unikt for en innsjø. Det har blitt satt ut noen receivere i innsjøen som tar opp lyd fra små tags fra fisken. Dette gjør at man kan registrere hvor fisken svømmer. Om du vil lese mer om prosjektet kan du sjekke ut nettsiden HER.

Bildet til høyre viser hvor vi merket fisken.

Første dagen begynte vi i båt hvor vi lastet inn data fra receivere, tok GPS punkter av disse og satt ut nye receivere. Denne dagen var det Cecilie og Lotte som var med, to utrolig kunnskapsrike jenter som vet hva de driver med. Etter arbeidet der var ferdig tok vi turen videre for å merke smolt. Dette er når tagsene som blir tatt opp av receiverene blir operert inn i fisken. Det var utrolig mye fokus på hvordan merkingen kunne gjøres best mulig for fisken og at dette ikke skulle gjøres dersom man har dårlig tid.

Cecilie i full gang med merking av smolt.

Neste dag begynte vi også i bat hvor vi hovedsaklig satt ut nye receivere. Dette er utfordrende arbeid da innsjøen har utrolig varierende dybde og bare noen meter i forskjell kan utgjøre flere meters forskjell i dybde. Det var også utrolig mye vind denne dagen så det gjorde arbeidet vanskeligere da det er viktig at receiverene kommer på de punktene de skal. Denne dagen var det Nadja som var med istedenfor Lotte. Gøy å få bli kjent med flest mulig på den tiden jeg har i praksis. Før vi dro hjem merket vi noen smolt slik som dagen før.

Her ser dere Smolten vi merket første dagen. Det var utrolig vanskelig å se forskjell på hva som var laks og ørret men fikk med meg noen tips på hva man skal se etter.

Praksistiden har gjort meg mer nysgjerrig på arbeidslivet. Så langt har jeg likt hvor varierende arbeidet har vært og det at jeg får bruke mye tid ute. Jeg er veldig motivert til å lære mer og bli like kunnskapsrike som de jeg har jobbet sammen med. Nå ser jeg frem til min siste tid i praksis hos Norce.


About Mathilde Oddekalv

Hei, jeg heter Mathilde og går mitt siste år på min bachelor i biologi her på Universitetet i Bergen. Jeg har en stor lidenskap for natur og miljø og ønsker å bidra til å finne måter å bevare natur og miljø best mulig.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “Etter 100 timer hos NORCE 3/4