Praksis hos NINA (2/4)


Hei, og velkommen tilbake til mitt andre blogginnlegg! Nå har jeg gjennomført ca. 50 timer av praksisoppholdet mitt hos NINA. Prosjektet jeg får være med på kartlegger hvordan oterens tilbakekomst til den norske kysten påvirker bestanden av mink og sjøfugl. Det er derfor satt ut viltkameraer på Vestlandet og Sørlandet. På Vestlandet kan vi se hvordan bestanden av mink og sjøfugl er i et område hvor oter er etablert, mens på Sørlandet kan vi se hvordan bestanden av mink og sjøfugl er i et område hvor oter ikke er etablert enda.

Jeg har vært så heldig at jeg fikk være med på 5 dagers feltarbeid i Agder, hvor vi satt ut flere viltkameraer og sjekket opp i de som allerede var satt ut. Vi brukte båt til å frakte oss rundt i fjordene, og så et lokasjoner på land hvor det var størst sannsynlighet for at minken ville oppholde seg. Når vi fant et sted som så bra ut fra båten, gikk vi i land og undersøkte området. I områder med mye vegetasjon var det mulig å se små stier som vi kunne følge og som førte oss til et område med spor som viste at minken hadde vært der. I områder med mye steiner liker de seg ofte i huler, så da så vi etter steiner som lagde hulelignende formasjoner og deretter etter spor fra minken. Sporene vi så etter var avføring, matrester eller flate området i gresset hvor de hadde markert. Når vi fant et område som så bra ut, satt vi opp viltkamera. Det var mye prøving og feiling når vi skulle finne lokasjoner til å sette opp kameraer. Det var viktig at vi så tydelige spor fra minken og at det var et sted hvor det så ut som at minken ofte kom tilbake til. Vi sjekket også kameraer som allerede var satt ut. Da så vi at de virket, byttet batterier og hentet bildene som var blitt tatt.

 

 

Her ser dere et av viltkameraene som vi satt opp, hvor vi kan se tydelige spor av minken på steinen.

 

Tilsammen besøkte vi fem forskjellige fjorder, hvor vi satt opp 15 nye kameraer og sjekket 15 som allerede var satt ut. Dette har vært utrolig lærerike dager og det har vært veldig spennende å få være med. Jeg gleder meg til hvordan det blir videre og ser fram til å lære hvordan bildene blir analysert og brukt.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *