Biene er ute!!


Jeg fikk ønsket mitt oppfylt og var altså så heldig å få praksisplass hos NINA! Prosjektet jeg deltar på heter APPLECORe og undersøker pollinerede insekter i frukthager. Hovedformålet er å se på diversiteten av pollinatorer og hvilken effekt de har på produksjon av epler og pærer i Norge. Vi er et stort team og det har vært mye logistikk rundt fordeling av arbeidstider (samt noe fråtsing av smultringer og sjokoladeboller <3). Først fikk vi en kort innføring i prosjektet; litt om HMS, transport, kost, losjii, samt hva som ventet oss av praktisk arbeid. Arbeidet foregår i Lofthus, Hardanger og ved Svelvik sør for Drammen. De første dagene var jeg på et «setup team», hvor vi monterte og hengte opp feller i begge lokaliteter. Fellene består hovedsakelig av trakt/ flaske, skål og kolbe; hhv. vindusfeller/ flight intercept traps, pan traps og vane traps. De to sistnevnte er gule, blå eller hvite for å tiltrekke seg ulike pollinatorer som f.eks. bier og humler. I tillegg til ovennevnte feller hang vi også opp små, gjennomsiktige poser som vi kaller «pollinator exclusion cages». Disse ble festet over 4 tilfeldig utvalgte skudd på hvert tilfeldig utvalgte tre, og så var det bare å vente på blomstringen. På denne måten forsikrer vi at den enkelte blomst ikke er pollinert før vi utfører forskningsdelen av arbeidet. Denne fasen består hovesakelig i å markere og overvåke blomstene samt registrere tiden som hver pollinator bruker på den enkelt blomst, fange insektet i et plastrør, plassere blomstens hunnlige reproduksjonsorgan (stigma) i et annet plastrør og markere de henholdsvis.

 

Vane traps til høyre og venstre, pan traps nede i midten og flight intercept trap oppe i midten.

 

 

Pollinator exclusion cage, site i Svelvik.

 

Fruktbøndene setter ut bikuber med honningbier i hagene, og det er gjerne disse vi fanger mest av. Vi fanger også villbier, humler, fluer, veps og biller. Biene og humlene er særlig aktive når det er tørt, varmt og solrikt. Frem til nå har vi vært heldige med været på østlandet, hvor jeg har oppholdt meg mest under innsamlingen. I tillegg til å montere/ henge opp feller har lært meg navnet på epletyper jeg ikke ante eksisterte – Summer Red, Vistabella, Discovery og Aroma. Jeg har lært meg hvordan det er best å fange bier «for hånd», hvor mye arbeid det er å koordinere feltarbeid (all ære!), hvor fort tiden kan gå når man glor på epleblomster i time etter time og at været også kan skifte fort på østlandet.. Jeg har lært meg at Svelvik er et egnet område for fugletitting, jeg har lært meg å bruke en komfyr fra 1955, jeg har funnet ut at bubbletea med asiatisk søtpotet og blåbær er overraskende godt og at 4 store pizza er akkurat nok mat til 10 sultne arbeidere.

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *