BIO298Vår 2022 – Kristina – Havforskningsinstituttet (3/4)


Hei!

Nå nærmer det seg slutten på praksisplassen min, og jeg har fått være med både på fiskelabben og ut i felt. Jeg tilbrakte ene dagen på HI sin fiskelab hvor jeg var med på å lengdemåle rekeprøver som er blitt sendt inn fra kommersielle fiskere. Disse målingene gjennomføres jevnlig hvert år, og er med på å kartlegge størrelsen på rekene over tid, slik at man kan se etter for eksempel geografiske, årlige eller sesongbaserte forskjeller. Vi veide alle prøvene og målte ca. 100 reker fra hver prøve. Vi brukte elektroniske skyvelær slik at målingene ble direkte overført til HI’s datasystem. Alle rekene vi lengdemålte er fisket via trål.


Venstre: Alle rekeprøvene som står til tining. Høgre: lengdemåling av reker vha. elektronisk skyvelær.

Jeg har også vært med en fisker fra Bjørnafjorden kommune ut på reketeinefiske, hvor vi fikk over 1kg reke per teine! Vi dro opp en teinelenke med totalt 11 teiner, og endte opp med nærmere 15kg reker. Vi reiste ut med båt fra Øyane til Austevoll, hvor vi dro opp teinelenken, fylte på med agn og satte teinene ut igjen. I teinene var det også en del bifangst, hvor noen slimåler, eremittkrepser og til og med en taskekrabbe hadde kommet seg inn i teinene. Når vi kom i land satte vi rekene på kok med en gang. Jeg var så heldig og få med meg noen kg ferske reker hjem (som smakte veldig godt). Reker fiskes primært med trål i Norge, og det er derfor ekstra spennende og kunne være med på reketeinefiske da dette er et lite utforsket fiske, og som muligens kan ha potensial i fremtiden. Det er dette jeg skal skrive om og drøfte i rapporten min for HI.

Venstre: På fiskebåten på Austevoll. Midten: En reketeine med fangst. Høgre: Reker til kok.

Jeg har fått bedre innblikk i hvordan rekefiske foregår i Norge, og syntes det er spennende at jeg får se på data som er innsamlet fra både kommersielle og fritidsfiskere. Jeg gleder meg til å sammenligne og se på de forskjellige redskapene som er brukt, om det er store geografiske forskjeller, fangstsammensetninger og fangstrate mellom trål og teine. Det er absolutt mye spennende som kan utforskes innen rekefiske!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *