Blogginlegg nr 2 – Ocean Tunicell


Her kommer mitt andre blogginnlegg, og en liten oppdatering om hva jeg har lært siden jeg startet å jobbe for Ocean TuniCell.

Første dag startet med et møte med tre av de ansatte som er ansvarlig for hver sin del av prosessen ved å lage biomaterial til ferdig produkt, tunicell. De tre var Thomas Aarstad som er ansvarlig for tunikat farmen, Jean-Marie Bouquet som er ansvarlig for tunicell produksjon og Christofer Troedsson som er daglig leder i selskapet.  På møte ble det laget en plan over mine arbeidsoppgaver i ukene fremover. Jeg måtte også skrive under på en taushetspliktavtale før jeg kunne begynne å jobbe. Som praktikant har jeg har fått lov til å være med som en observatør og en hjelper i produksjonen, alt fra å jobbe på tunikat farmen på Sotra, til å være med på forskjellige prosesser på laboratoriet. På tunikat farmen har jeg høstet biomasse og prosessert materialet for å få tak i cellulosen. En tunikat ser ut som en stor, gjennomsiktig og litt lett grønn sjøpølse.  Tunikatene lever av å filtrere partikler fra vannet, så de trenger ikke noen som helst form for tilsatt for. Det er mantelen på tunikaten vi er interessert i. Mantelen er skallet på dyret hvor cellulosen ligger. Vi har høstet flere tonn med tunikater i ukene etter vinterferien frem til påske, og høstingsesongen er nå over. I tiden fremover skal jeg kun være på laboratoriet.

Etter prosessering på farmen ekstraheres cellulosen ut og ender opp for videre prosessering for å fremstille ultra-ren nanocellulose i en spesial fasilitet hos Ocean TuniCell. For å fremstille nanocellulosen kreves en komplisert protokoll som selskapet ikke ønsker å offentliggjøre. Det er en protokoll som har blitt utearbeidet under mange år i selskapet. I tillegg bruker vi mye arbeid på å verifisere prosesser og at kvaliteten i materialet er riktig.

I løpet av ukene jeg har vært hos Tunicell er jeg blitt godt kjent med de fleste som jobber der, tre av oss tok til og med en tur på byen, det var kjekt!

Så langt har jeg lært en god del om cellulose og kjemiske prosesser, Det er fremdeles mange ting jeg lurer på, og jeg gleder meg til fortsettelsen. Det er fremdeles mange prosesser jeg ikke har vært med på ennå, som jeg håper å få vite mer om når jeg jobber videre med folkene fra Tunicell.

Neste blogg kommer om noen uker, stay tuned!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *