Ut i elven med vadebuksene på- innlegg nr 2


Jeg har nå fått vært med på flere feltturer med LFI NORCE, og det har vært veldig kjekt!

Den første feltturen gikk til Aurland. Turen gikk til Aurland for å plante store mengder lakserogn i elven. På de tre dagene vi var i felt ble ca 230 000 øyeegg plantet ut. LFI samarbeider med kraftverket Eco Hafslund som var med oss i felt for å plante eggene i elven. Metoden som blir tatt i bruk for å plante eggene i elven er det gjerne ikke mange som vet hvordan blir utført. Jeg ligger til en link til youtube videoen min, hvor dere får se hele feltturen både på land og under vann!

Masse jobb skulle utføres i Aurland, vi hadde forskjellige arbeidsoppgaver. De var tre dykkere som brukte ett rør for å plante rognene ned i groper. Disse gytegropene ble for det for de meste laget av oss, og hvordan lager man gytegroper for laks? du bærer store mengder med grus ut i elven for å få det til. Laks ligger naturlig eggene sine i groper som er satt sammen av småsteiner. Der kan eggene ligge å utvikle seg uten å bli forstyrret av omgivelsene. Det å balansere to tunge bøtter med stein ut i en rask strømmende elv hadde sine  utfordringer, men vi sto på hele dagen, og fikk jobben gjort. vi sjekket også eggoverlevelse på noen av gyteplassene med håv og spade som du kan se på bilde nedenfor.

 

jeg har også tatt på meg vadebukser for å kartlegge plast i elvene rundt Bergen. Vi tok oss en tur ut i Haukåselven for å telle plast, men også for å se den berømte elvemuslingen! Haukåselven er den eneste elven rundt Bergen hvor man kan finne elvemuslinger. Rundt haukåselven finner man også hekkeplasser til den rødlistete fuglen Vipe. Jeg er veldig imponert at det er satt opp et skilt for å informere og beskytte hekkeområdene for den truede arten. Å telle plast er ikke den vanskeligste oppgaven, vi noterte ned all plast vi finner og cirka størrelse på plasten. Det er plast i elven fra flere ulike industrier og hushold, så hvis vi finner plast fra jordbruk, så blir det notert. Det er utrolig hva man kan finne i elven, i Nesttun elven fant jeg flere sykler og el sparkesykler. Jeg fant til og med ett ti meter langt fiskenett liggende forlatt i elven. Å telle plast i elven er veldig greit arbeid, man får også tid til å nyte solen og flotte omgivelser rundt elven. Jeg ser frem til flere feltturer!

 

 

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *