Restaurering av kystlynghei og humlekassebygging


Hei,

Nå har jeg jobbet for Naturvernforbundet i over 50 timer og tiden er inne for en liten oppdatering. Jeg har jobbet endel på kontoret til Naturvernforbundet på Bryggen som er veldig koselig, og jeg har fått et godt innblikk i hvordan en slik arbeidsplass fungerer. Spesielt med kombinasjon av hjemmekontor og kontordager. Men jeg har også fått vært med på mer praktiske ting. Vi arrangerte kurs i humlekassebygging i vinterferien, kurs i brenning av kystlynghei, og lørdag 26. februar hadde vi dugnad på Rapeneset hvor vi fjernet trær. På Rapeneset har Naturvernforbundet et prosjekt som heter «Bevaring gjennom skjøtsel» hvor vi jobber med å fjerne trær og restaurere kystlyngheien som er der. Planen er å arrangere flere dugnader på Rapeneset i løpet av våren.

 

Bilde 1: Fra dugnad på Rapeneset hvor vi fjernet trær og brant disse for å restaurere kystlyngheien i dette området.

 

I forbindelse med fjerning av furu og gran på Rapeneset har det vært etterspurt en slags oversikt som man kan bruke på dugnad til å skille mellom vanlig furu og fremmedartene av furu som vrifuru, bergfuru og buskfuru. I tillegg til sitkagran og vestamerikansk hemlokk som også er fremmedarter som dominerer den gjengrodde kystlyngheien. Derfor har jeg lest meg opp på dette og jeg prøver å lage en slags brosjyre over dette som kan gjøre det lettere for frivillige å se forskjell på de forskjellige artene.

 

Siden jeg interesserer meg mest for terrestrisk biologi har jeg fått være med på flere oppgaver innenfor prosjektet «Bevaring gjennom skjøtsel». Jeg har gått gjennom «Blomstermenyen» til La Humla Suse og skrevet opp de artene på denne listen som er på fremmedartslisten, slik at La Humla Suse forhåpentligvis fjerner disse artene fra menyen. Dette er bare litt av det jeg har fått være med på de siste par månedene.

 

Jeg har lært mye faglig, men også mye om de overførbare kunnskapene vi lærer i løpet av bacheloren vår, som Excel, finne informasjon på egenhånd, og å jobbe i grupper. Faglig har jeg lært mye om fremmed arter, spesielt furu og gran, om blomsterenger og etablering av disse, om kystlynghei og vedlikehold og brenning av disse, og masse annet kjekt. Læringskurven er bratt!

 

Bilde 2: Fra kystlyngheien på Lygra hvor vi var med på lyngbrenning. Vi var med for lære hvordan dette foregår i forbindelse med kurs i lyngheibrenning som Naturvernforbundet arrangerte.

 

Jeg har så langt kost meg veldig mye i praksis og ser veldig fram til fortsettelsen.

 

Ragnhild

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *